Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan poznati američki fizičar ima plan kako zaustaviti česta tornada u središnjem dijelu SAD-a, odnosno takozvanoj "aleji tornada". Predlaže da se naprave tri duga zida, visoka 300 i široka 50 metara. Meteorolozi to smatraju krajnjom ludošću.


U buletinu Američkog društva za fiziku pojavio se tekst s naslovom "Možemo li eliminirati prijetnje tornada u aleji tornada?", a poznati američki fizičar Rongjia Tao sa Sveučilišta Temple, tvrdi da je to izvedivo. Brooks ima plan, koji bi uključio gradnju masivnih zidova na američkom srednjem zapadu visine 300 i širine 50 metara.

Vezani članci Tornado u Češkoj Šokirani Česi zbrajaju štetu nakon tornada, oštećeno više od 1000 kuća: "Ne mogu to opisati. Bilo je kao ratna zona. Sve se okretalo i letjelo po zraku" Jug Češke pogodio razoran tornado VIDEO Češka sela nakon razornog tornada izgledaju kao ratna zona, najmanje troje poginulih: "Spasioci sa psima i građani traže ljude pod ruševinama"

On predlaže da bi se ti zidovi trebali napraviti u Sjevernoj Dakoti, jedan na granici između Kanzasa i Oklahome te posljednji između Louisiane i Teksasa. Prema njegovom mišljenju, ti bi zidovi drastično smanjili prijetnju tornada u SAD-u.

VIDEO Preživjeli horor: 'Isuse Kriste, koje s****!'

Alejom tornada u SAD-u se smatra prostor ravnica od Sjeverne i Južne Dakote do Teksasa.

Istraživač tornada Harold Brooks, za USA Today je rekao kako ta ideja nema smisla, jer da je Taova hipoteza točna, zidovi o kojima on priča ne bi bili potrebni jer već postoje u prirodi u obliku planinskih lanaca na tim potezima.

"Ovo je u suštini slučaj fizičara, koji je vrlo dobar na svojem području i koji priča o temi o kojoj ima katastrofalno znanje", zaljučio je Brooks.

Kad bi se i išlo u gradnju, projekt bi koštao 60 milijardi dolara po 160 kilometara zida, koji bi bio, u pravom smislu riječi, mamutski velik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook