Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet imaju zračnu nadmoć

Uspješno testirana nova američka hipersonična letjelica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska testirala je eksperimentalnu bespilotnu letjelicu X-51A Waverider, koja može dostići brzinu šest puta veću od brzine zvuka.

Neimenovani vojni izvori naveli su kako je test uspješno izveden, ali Pentagon nije priopćio službene rezultate. Zahvaljujući toj letjelici, koja više sliči na raketu, Pentagonu se otvara mogućnost izvođenja napada na bilo koju točku u svetu, u roku od svega nekoliko minuta od trenutka izdavanja naredbe, prenosi LA Times.

Pročitajte i ovo Travis King Pretrčao granicu Pobjegao od maltretiranja u američkoj vojsci, spas traži u - Sjevernoj Koreji? Marinci u Splitu - 4 Nemaju limita Američki mornari u Splitu: "Dođemo i trošimo puno novca na kopnu jer smo dugo na moru, želimo se što više zabaviti"

>> Testiraju letjelicu koja u sat vremena može preletjeti Atlantik!

Waverider je lansiran s bombardera B52 i visine od 15.000 metara, a trebao je izvesti testni let u trajanju od 300 sekundi (5 minuta), nakon čega bi aterirao u Tihi ocean. Kako postoji neslužbena informacija da je test uspješno izveden, ostaje za pretpostaviti kako je letjelica ispunila sva očekivanja i postigla zacrtani hipersonični let te visinu od 21.000 metara.

Hipersonični letovi tale konvencionalne turbo-mlazne motore zbog prevelike topline i tlaka stvorenog pri tako velikim brzinama. U Pentagonu vjeruju u projekt hipersoničnih letjelica, jer time žele ostvariti novi korak u zračnoj nadmoći nad ostatkom svijeta.

No službeni zrakoplovni brzinski rekord i dalje drži špijunski veteran SR-71 Blackbird, postavljen 28. srpnja 1976. godine, kojem maksimalna brzina leta iznosi 3.530 kmh. S druge strane, najbrži let u Zemljinoj atmosferi postigli astronauti u modulu Apollo pri povratku s mjeseca, koji je jurio brzinom čak 30 puta većom od brzine zvuka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene