Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Twitter, Tumblr, Waze…

Uspješna 2013.: Ove su kompanije okrenule milijarde dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ova je godina bila odlična za brojne tehnološke kompanije koje su izlaskom na burzu ili akvizicijama zaradile milijarde dolara

Jedan od najzanimljivijih događaja na tehnološkom tržištu prošle godine bio je Facebookov izlazak na burzu koji se, usprkos velikim najavama, umalo pretvorio u veliku katastrofu. Također, Zuckerberg je prošle godine privukao veliku pažnju i preuzimanjem Instagrama jer je ovu kompaniju koja do tada nije zaradila niti centra platio čak milijardu dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele oglase Ljuti korisnici prijete napuštanjem Tumblra Slika nije dostupna Nagovorila ga Mayer Posao vrijedan više od milijardu dolara: Evo zašto je David Karp prodao Tumblr!

Ove godine nastavljen je trend kupovanja startup kompanija po cijeni od oko milijarde dolara, a na burzi se pojavila i još jedna velika društvena mreža – Twitter. Novinari Business Insidera objavili su popis kompanija kojima je 2013. bila odlična godina jer su, zahvaljujući izlasku na burzu ili akvizicijama okrenule stotine milijuna, odnosno milijarde dolara te su njihovi vlasnici, osnivači i dioničari ove godine postali milijunaši.

Ovo su neke od tih kompanija:

Twitter – IPO vrijedan 24 milijarde dolara – na Business Insideru kažu da je izlazak Twittera na burzu prvog dana stvorio čak novih 1,600 novih milijunaša i milijardera. Dionica ove kompanije u kratkom je vremenu porasla skoro duplo te se, nakon početnih 26 dolara krajem ovog tjedna približila vrijednosti od čak 60 dolara.

Oni su jučer postali MILIJARDERI!

Tumblr Marissa Mayer do sada je u Yahoou povukla brojne velike poteze, a vjerojatno najveći je preuzimanje Tumblra, sve popularnijeg blogerskog servisa. Osnivač ove kompanije David Karp uvijek je govorio kako želi da Tumblr 'ostane svoj' i kako ga nikada neće prodati velikoj medijskoj kompaniji, no kada je dobio ponudu veću od milijardu dolara, ipak se predomislio.

Waze prodan za 1,1 milijardu dolara – na izraelsku kompaniju Waze oko su navodno bacili Apple i Facebook, na najkonkretniji je ipak bio Google koji je ovu akviziciju platio 1,1 milijardi dolara.

Cvent izašao na burzu – platforma za organizaciju događaja Cvent osnovana je još 1999. godine te je neko vrijeme bila na rubu bankrota. No, njen je osnivač i vlasnik Reggie Aggarwal nakon dugo godina uspio je ponovno podići kompaniju na noge te je vodio uspješan izlazak Cventa na burzu čija je tržišna vrijednost prvog dana trgovanja iznosila skoro 1,4 milijarde dolara.

FireEye – ove godine na burzi je počelo trgovanje dionicama kompanije FireEye čija je cijena dionice prvog dana skočila za čak 80 posto te je njena tržišna vrijednost porasla na 4,7 milijardi dolara. FireEye razvija sigurnosne proizvode za računala poslovnih korisnika što je, kako napominju na BI-u, tržište s velikim potencijalom daljnjeg rasta.

Tableau Softwar – ovu kompaniju koja se bavi analizom podataka koje pretvara u tablice i grafove neki nazivaju i 'ubojicom Excela'. Kolika je popularnost Tableaua među investitorima najbolje govori podatak da je na dan izlaska na burzu njena vrijednost iznosila 4,17 milijardi dolara.

Nokia – zbog akvizicije vrijedne 7 milijardi dolara na ovom se popisu našla i Nokia. Nekadašnji mobilni div dugo se vremena nalazio u problemima, a njeno preuzimanje od strane Microsofta za 7 milijardi dolara ne smatra se uspjehom, već kapitulacijom. Microsoft će nastaviti s razvojem Lumia pametnih telefona koji će raditi na njihovom Windows Phone 8 operativnom sustavu.

Posao vrijedan više od milijardu dolara: Evo zašto je David Karp prodao Tumblr!

Sourcefire – kupljeni za 2,7 milijardi dolara. U svojim nastojanjima da se prošire na nova tržišta, Cisco je kupio ovu kompaniju koja se bavi razvijem sigurnosnog softvera.

ExactTarget – akvizicija vrijedna 2,5 milijardi dolara. Upravo je ExactTarget najveća dosadašnja akvizicija Saleforcea koji je za njega platio čak 2,5 milijardi dolara, vjerujući da će im njihove usluge (razvoj tehnologije za e—mail i mobilne marketinške kampanje) pomoći u daljnjem rastu.

Rocket Fuel – izlaskom na burzu vrijednost premašila kompanije premašila je dvije milijarde dolara. Tijekom izlaska na burzu u rujnu Rocker Fuel bila je jedna od dvadeset kompanija koje su mogle kupovati oglase u sklopu Faceboove burze oglasa i upravo je to najviše privuklo investitore zbog čije je navale cijena dionica prvog dana porasla za 93 posto.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene