Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvuči poznato?

Uskrati li im se seks mužjaci voćnih mušica se od tuge - opijaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mužjaci voćnih mušica ne reagiraju dobro na seksualno odbijanje. Znanstvenici su pokazali da, ako propadnu njihovi pokušaji udvaranja, odbačeni mužjaci se okreću alkoholu kao zamjenu za seks.

Voćne mušice su vrlo seksualna bića. Ako stavite mužjaka u blizinu ženke, njih dvoje će se spariti. Ali samo ako je ženka još - djevica. No, stvari postaju malo drugačije ako se ženka već parila. Tada ga odbija pod svaku cijenu - bježi i udara ga, a iz protesta čak i odbacuje svoj ovipozitor, organ koji služi za polaganje jajašaca, piše io9.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Ilustracija Vozio i službenog psa Pijani policajac izazvao prometnu nesreću: Pogledajte koliko je napuhao u rano jutro

>> Šokantno otkriće: Parazitske mušice pčele pretvaraju u - zombije!

Znanstvenici sa Sveučilišta u San franciscu napravili su mali eksperiment i otkrili kako odbijeni mužjaci, kada im se da izbor, jedu hranu u kojoj ima alkohola radije od one u kojoj ga nema. S druge strane, oni mužjaci koji su se uspješno parili, nisu pokazali veće zanimanje ni za jednu ni za drugu ponuđenu vrstu hrane.

Tim koji vodi neuroznanstvenica dr. Ulrike Heberlein u mozgu mušica otkrio je signalizacijske molekule zvane Neuropeptid F (NPF). Mušice kojima je uskraćen seks imale su vrlo nisku razinu NPF-a. No, kada su zanstvenici genetski promijenili odbijene mužjake, tj. 'natjerali' ih da proizvode više NPF-a, ponašali su se kao da su seksualno zadovoljeni i više nisu pokazivali sklonost prema hrani koja sadrži alkohol.

NPF je slična signalnoj molekuli kod ljudi, a koja se zove Neuropeptid Y odgovorna je za prekomjerno pijenje alkohola i konzumaciju droga. Dr. Heberlein i njezini kolege smatraju kako će ovim istraživanjem moći dobiti bolji uvid u ljudsku ovisnost. Istraživanje je objavljeno u posljednjem izdanju stručnog časopisa Science.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene