Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ako ne možemo računati na ljude koji provode zakon da se suprotstave cyber kriminalcima, onda smo u velikim problemima'


Hakeri i cyber kriminalci sve češće koriste viruse s kojima zaključavaju podatke na računalima korisnika tako da oni, ako žele ponovno pristupiti podacima, moraju platiti određenu novčanu svotu. Na ove probleme naišli su i policajci u postaji u američkom gradu Swansei čija su računala zaražena trojancem CryptoLockerom koji im zaključao, odnosno šifrirao sve podatke na računalima.

Hakeri se dokopali podataka o 2,9 milijuna korisnika Adobea!

Vezani članci Prometna nesreća, ilustracija - 4 Teška prometna na autocesti A3: Kamionom naletio na pješaka koji je stajao pored vozila u kvaru pa pobjegao, pješak na mjestu poginuo Očevid, ilustracija Užas kod Vinkovaca: Poginula 50-godišnja vozačica, izgubila nadzor i udarila u automobil iz suprotnog smjera

Kako nisu mogli pronaći način za rješenje ovog problema i dešifriranje podataka, oni su hakerima platili oko 750 dolara, nakon čega su im oni poslali šifru s kojom su otključali sve datoteke na računalima. Glasnogovornik policijske postaje rekao je kako su njihova računala zaista bila zaražena i podaci zaključani, ali da ipak nije došlo do krađe podataka te tvrdi da se hakeri nisu dokopali povjerljivih informacija iz policijskih računala.

Na Sophosovom sigurnosnom blogu napominju kako je očito da je IT odjel ove policijske postaje napravio veliki broj propusta te kažu da iako ovakve zaraze računala s trojancima poput CryptoLockera nisu rijetke, čini se nevjerojatnim da, s obzirom da je riječ o povjerljivim i iznimno bitnim policijskim podacima, nije napravljen backup tih podataka na neku sigurnu lokaciju.

Za slučaj da je CryptoLocker uništio sve te osjetljive podatke, u ovoj policijskoj postaji ne bi trebali brinuti jer bi uvijek imali backup svih tih datoteka koje bi poslije mogli ponovno uploadati na računala, dok su na ovaj načini bili primorani platiti hakerima novac – iako nije riječ o velikom novcu, ovaj slučaj predstavlja veliku sramotu za ovu policijsku postaju jer pokazuje da hakeri mogu pristupiti njihovim osjetljivim podacima i još ih ucjenjivati.

Cyber kriminal: Pljačkaši banaka oružje su zamijenili tipkovnicama!

Sigurnosni stručnjaci Sophosa kažu da policija nije smjela platiti hakerima otkupninu za ponovno otključavanje računala – ne samo da na taj način pokazuju cyber kriminalcima da niti policija nema rješenja za ovakve napade, već u ovakvim situacijama nikad ne mogu biti sigurni da će im oni nakon plaćanja otkupnine zaista otključati računala i omogućiti im ponovni pristup podacima.

'Ako ne možemo računati na ljude koji provode zakon da se suprotstave cyber kriminalcima, onda smo u velikim problemima', zaključili su u Sophosu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook