Obavijesti Video Pretražite Navigacija
335 svjetlosnih godina od nas

Astronomi UŽIVO pratili rađanje novog planeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim cijenjenih astronoma i znanstvenika svjedočio je rađanju novog planeta 335 godina udaljenog od Zemlje.

Međunarodni tim astronoma na sjeveru Čilea imalo je sreću uživo (uvjetno rečeno, jer je svjetlosti odaslanoj s tog mjesta trebalo 335 godina da stigne do nas) pratiti nastanak novog planeta. Da budemo konkretniji, proces nisu pratili doslovno uživo jer se sve odvijalo otprilike 335 svjetlosnih godina od Zemlje. Kroz super-teleskop znanstvenici ESO-a uočili su veliku kuglu plina i prašine kako kruži oko obližnje zvijezde imena HD 100546, piše iScienceTimes.

Pročitajte i ovo Požar u Čileu Uveden policijski sat VIDEO Vatrena stihija u Čileu ubila 64 osobe, predsjednik ima loše vijesti: "Ta će brojka sigurno rasti i to značajno" Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela

Fotografija koja se u rekordnom roku proširila internetom prikazuje protoplanet veličine Jupitera, a mogla bi i mati golem utjecaj na današnje shvaćanje nastanka planeta.

>> Astronomi pronašli dosad najmanji planet

'Do sada smo rađanje planeta prikazivali isključivo računalnim simulacijama. Pokaže li se da je ovo čemu smo svjedočili u Čileu doista bilo rađanje planete po prvi puta ćemo moći pratiti taj proces od samog početka', rekao je vođa tima Sascha Quanz sa švicarskog ETH instituta.

Ovo otkriće samo će potvrditi uvaženu teoriju o nastanku divovskih planeta koje rastu usisavanjem svemirske prašine i plinova nakon formiranja zvijezde.

U priloženom video možete pogledati računalnu simulaciju nastanka novog planeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene