Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati redatelj, tvorac Avatara, James Cameron priprema se na pravi podvig. Želi podmornicom zaroniti na najdublju točku Tihog oceana te time postaviti novi svjetski rekord.


Cameron za to ima pripremljenu i posebnu podmornicu jednosjed - Deepsea Challenger, koja je medijima predstavljena početkom ovog mjeseca, prenosi National Geographic.

Vezani članci Slika nije dostupna Snimke zarona na najdublju točku: 'Zapanjila me potpuna izolacija' Slika nije dostupna James Cameron zaronio na najdublju točku na svijetu

>> VIDEO: Milijarder u najsuvremenijoj podmornici ide na dno oceana

Cameron bi svojom high-tech podmornicom trebao u samo 90 minuta zaroniti na dno marijanske brazde, najdublje točke u svjetskim oceanima. Prvi i posljednji put kad je čovjek bio na dnu te brazde, bilo je prije više od pola stoljeća.

Poznati redatelj, osim što snima filmove vrhunske produkcije, strastveni je istraživač te sudjeluje u projektu Deepsea Challenge koji sponzorira i National Geographic.

Cameron je izveo i prve uspješne testove sa svojom podmornicom blizu obale Papua Nove Gvineje, a planira i još testova pored Guama, prije nego se otisne 11 kilometara duboko u ocean.

Dolje ga čeka tlak koji je 1.000 puta veći od normalnog tlaka na površini mora. Cameron tvrdi, međutim, kako su on i njegova podmornica sasvim spremni za izazov.