Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prijašnjih neuspjeha

Testiraju letjelicu koja u sat vremena može preletjeti Atlantik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite let na relaciji London-New York u svega sat vremena. To će biti moguće ukoliko američka vojska uspješno realizira projekt 'scramjet' motora, koji može postići brzinu šest puta veću od brzine zvuka.

Danas bi eksperimentalna letjelica X-51A Wave Rider trebala imati i svoj testni let. Cilj je podignuti letjelicu u zrak pomoću bombardera B-52 te je lansirati na let dug 300 sekundi pri brzini šest puta većoj od brzine zvuka.

Pročitajte i ovo Travis King Pretrčao granicu Pobjegao od maltretiranja u američkoj vojsci, spas traži u - Sjevernoj Koreji? Marinci u Splitu - 4 Nemaju limita Američki mornari u Splitu: "Dođemo i trošimo puno novca na kopnu jer smo dugo na moru, želimo se što više zabaviti"

>> Nestala letjelica koja ide 20 puta brže od zvuka

Pentagon želi razviti hipersonične letjelice, koje zapravo ne bi napuštale Zemljinu atmosferu, već bi omogućile projektilima i letjelicama da u roku od svega nekoliko minuta pređu izrazito velike udaljenosti.

Program X-51A započeo je 2004. godine, a dosad je u njega utrošeno 140 milijuna dolara. Specifikacije misije drže se u tajnosti, no poznato je kako će se test smatrati uspjehom ukoliko let bude trajao svih 300 sekundi i postignu se željene brzine letjelice.

Nakon leta, letjelica bi trebala pasti u Tihi ocean, a američka vojska neće je pokušavati spasiti, jer to nije bitno, prenosi CNN.

Podsjetimo kako je 2010. godine već lansiran Waverider, ali se srušio nakon 143 sekunde leta, pri brzini četiri puta većoj od brzine zvuka.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene