Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agenti su preko aplikacije čak mogli doznati koje je seksualne orijentacije svaki korisnik.


Američke i britanske tajne službe špijunirale su građane i preko aplikacija za pametne telefone, a čini se da su najveću 'rupu' našli u mega popularnoj igri Angry Birds, piše Guardian.

Vezani članci SOS Zagreb - Građani za obnovu - 5 Jedanaest mjeseci od potresa glavni grad i dalje u kaosu: "Mi istražujemo što je pisac htio reći - u svakom članku Zakona o obnovi" Istražitelji na mjestu ubojstva Tedija Slamića Što je prethodilo krvoproliću na području Šibenika: "To ga je vjerojatno nešto okrenulo u glavi..."

Naime, podaci koji cure s nove generacije aplikacija za iPhone i Android navodno uključuju čak i podatke koje je seksualne orijentacije vlasnik uređaja, te općenito kakve su im seksualne navike. Među tim podacima su agenti, prema pisanju Guardiana, mogli čak saznati bizarnosti, poput primjerice je li vlasnik uređaja swinger.

Američki sud: Program špijuniranja NSA vjerojatno neustavan

To se sve nalazi u dokumentaciji koju je Guardian dobio od Edwarda Snowdena, a među slajdovima je posebno zanimljiv jedan koji jasno pokazuje koliko su tajne službe zainteresirane za društvene medije. Na slajdu naime piše: 'Korisnik stavlja na društvenu mrežu fotografiju koju je snimio mobitelom. Što sve iz toga možemo izvući?'

Na slajdu je zapisan i odgovor: 'E-mail adresu, broj telefona, popis prijatelja, kojeg operatera koristi, što sve ima spremljeno na mobitelu i podatke s osobnog računala kojeg korisnik ima kod kuće'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook