Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snowden sve bliže statusu heroja

Američki sud: Program špijuniranja NSA vjerojatno neustavan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prikupljanje podataka o skoro svakom telefonskom pozivu Amerikanaca koje vrši Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) je vjerojatno neustavno, presudio je u ponedjeljak američki savezni sudac i suspendirao prikupljanje informacija na dva telefonska klijenta koji su tužili Obaminu administraciju, javile su agencije i američki mediji.

Dovevši u pitanje zakonitost američkog špijuniranja telekomunikacija okružni sudac Richard Leon u Washingtonu je presudio kako vladin program vjerojatno krši prava Amerikanaca prema četvrtom amandmanu američkog ustava koji zabranjuje neopravdano pretraživanje i zapljenu, navodi internetska stranica Politico.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini

Sudac je također rekao kako ministarstvo pravosuđa nije upjelo dokazati da je prikupljanje informacija pomoglo u sprječavanju terorističkih napada. "Ne mogu zamisliti 'neselektivnije' i 'proizvoljnije kršenje' nego što je sustavno i visokotehnološko prikupljanje i zadržavanje osobnih podataka o praktički svakom građaninu radi njihova ispitivanja i analiziranja bez sudskog odobrenja", napisao je Leon, kojega je imenovao bivši predsjednik George W. Bush.

Veliki obrat: Hoće li SAD pomilovati Snowdena?

Postupajući po tužbi konzervativnog pravnog aktivista Larryja Klaymana, Leon je izdao privremenu zabranu NSA-u da prikuplja tzv. metapodatke s računa u telefonskoj tvrtci Verizon Klaymana i jednog od njegovih klijenata. Sudac je, ipak, naredbu stavio u mirovanje kako bi omogućio žalbu.

Privremena zabrana koju je Leon izdao u ponedjeljak ne zahtijevao od njega da konačno presudi o ustavnim pitanjima u ovom slučaju, piše Politico, ali pokazuje za koju stranu je uvjeren kako je vjerojatnije da će pobijediti. Američko ministarstvo pravosuđa razmatra presudu. "Mislimo da je program u skladu s ustavom kao što su utvrdili prethodni suci", rekao je u priopćenju glasnogovornik Andrew Ames, navodi Reuters.

Prvi važan pravni neuspjeh NSA

Politico ocjenjuje kako je ova presuda prvi važan pravni neuspjeh za program nadzora NSA otkako je otkriven u medijima temeljem podataka bivšeg suradnika NSA Edwarda Snowdena. Britanski list The Guardian izvijestio je u lipnju da je posljednjih sedam godina američki sud za nadzor ISC tajno odobravao prikupljanje milijuna sirovih podataka o telefonskim razgovorima poput njihove duljine i biranih brojeva. Podatci ne uključuju razgovor, tvrde američki dužnosnici.

Ministarstvo pravosuđa uvjerilo je sud kako prikupljanje metapodataka zapravo nije pretraživanje po četvrtom amandmanu jer su te informacije i inače na raspolaganju telefonskim tvrtkama radi izdavanja računa te da ih te tvrtke daju dragovoljno. Zagovornici građanskih prava prikupljanje podataka smatraju kršenjem prava na privatnost i u tužbama su zatražili okončanje programa dok američka vlada kaže kako je mogućnost pretraživanja podataka ključna za borbu protiv terorističkih skupina poput al Qaede.

Bez dokaza o ijednom spriječenom terorističkom napadu

Vladini odvjetnici i suci koji su tvrdili da je NSA-ovo program zakonit pozivaju se i na presudu Vrhovnog suda iz 1979. da ljudi imaju malo interesa za privatnošću kada se radi o podacima koje ima treća strana poput telefonske tvrtke. Leon je, međutim, napisao kako se tri desetljeća stara presuda ne može primijeniti na program poput NSA-ovo zbog njegove sofisticiranosti i jer je s pojavom mobitela uporaba telefona postala daleko veća posljednjih godina.

Leon je ustvrdio kako nema dokaza da je program stvarno spriječio terorizam. "Vlada ne navodi niti jedan slučaj u kojem je analiza mase metapodataka koje je prikupio NSA stvarno zaustavila prijeteći napad ili pomogla vladi u postizanju bilo kojeg cilja u kojem je vrijeme bilo bitno", napisao je.

Nitko nije sigurniji

Kritičari smatraju kako je ova presuda pokazala da su pravni temelji nadzora krajnje problematični. "Masovno prikupljanje telefonskih podataka Amerikanaca u sukobu je s pravom na privatnost Amerikanaca prema američkom ustavu, a nije nas učinilo sigurnijim", rekao je demokratski senator Mark Udall iz Colorada.

Slične tužbe koje osporavaju program nadzora trebali bi razmatrati još najmanje tri savezna suda diljem SAD-a. Leon je napisao kako zna da njegova presuda nije ni izbliza posljednja riječ u ovom pitanju koje će skoro sigurno završiti pred američkim Vrhovnim sudom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene