Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fizičari ističu

Sve je sigurnija tvrdnja da živimo u multisvemiru...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlotjedna objava otkrića dokaza o postojanju gravitacijskih valova ne učvršćuje samo teoriju Velikog praska. Između ostalog učvršćuje i uvjerenjeznanstvenika u postojanje takozvanog multisvemira.

Šire značenje prošlotjednog otkrića dokaza o postojanju gravitacijskih valova pojasnio je fizičar Sean Caroll u članku u New York Timesu. Caroll ističe sugestiju kolege fizičara Alana Gutha, kako je rani svemir bio prepun tipa energije koja je nazvana "inflacija" i koja je širila svemir u svim smjerovima. S vremenom ta se inflacija pretvarala u materiju koja se sjedinjuje pod utjecajem gravitacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriće koje je zaslužilo Nobela Hrvatski fizičar sudjelovao u otkriću gravitacijskih valova: "Zbog iznenađenja smo pokrenuli i policijsku istragu" Slika nije dostupna Uspoređuju je s Einsteinom i Hawkingom Sabrina ima samo 23 godine, a mogla bi promijeniti način na koji shvaćamo svemir

'Otkriće za Nobela': Imaju novi dokaz da je svemir nastao Velikim praskom

Caroll postavlja pitanje zašto se onda svemir i dalje širi ako je sva inflacija završila kao materija i je li se možda nešto drugo dogodilo s inflacijom?

"Ubrzo nakon što je Guth predložio inflaciju, fizičari Alexander Vilenkin i Andrei Linde istaknuli su kako proces inflacije može trajati vječno. Umjesto da se energija inflacije pretvara u obične čestice diljem svemira, može se pretvarati na nekim, ali ne svim mjestima, tako stvarajući lokalizirane 'Velike praskove'. Tamo gdje se ne može pretvoriti u materiju, inflacija se širi dalje, s vremenom stvarajući nove svemire, koji mogu biti beskonačnog broja. Iz pokušaja objašnjavanja stanja u jednom svemiru, kozmolozi su završili tako da su predvidjeli multisvemir", ističe Caroll.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene