Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je to već viđeno...

Sve Appleove novitete u iOS-u Google je predstavio još prošle godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na stranici ZDnet usporedili su novitete iz iOS-a koje je Apple predstavio u ponedjeljak s posljednjom verzijom Androida i zaključili: sve što je Apple predstavio kao novitete, Google ima još od prošle godine

Iako je najzanimljiviji dio Appleove konferencije u ponedjeljak bio predstavljanje novog MacBook Pro prijenosnog računala s retina ekranom (koji bi u Hrvatskoj trebao koštati između 19 i 25 tisuća kuna), veliki broj vlasnika iPhonea i iPada s nestrpljenjem je čekao novitete koje će Apple predstaviti u novoj verziji svog mobilnog operativnog sustava.

Verzija iOS 6 bit će dostupna tijekom jeseni (vjerojatno će se pojaviti zajedno s iPhoenom 5) te donosi brojne zanimljive opcije, a novinar s internetske stranice ZDnet usporedio je te nove i glavne opcije koje je Apple predstavio u ponedjeljak s opcijama koje već postoje u Googleovom Androidu (verziji Ice Cream Sandwich koja je predstavljena još krajem prošle godine).

Jedna od tih novih opcija su Appleove karte koje donose navigaciju i 3D prikaz, no Matthew Miller sa ZDneta kaže da sve ove opcije već postoje i u Googleovim kartama – dapače, uskoro će postati dostupna i mogućnost offline pretraživanja karata, tako da Apple neće donijeti neke novosti u odnosu na dosadašnje rješenje koje se koristi u iOS 5 operativnom sustavu za iPhone i iPad, odnosno u Androidima.

Apple predstavio 'najbolje računalo koje su ikad napravili' i iOS 6

Apple je nadogradio i glasovnog asistenta Siri putem kojeg će se sada moći lansirati aplikacije i dobivati opširnije informacije (poput praćenja sportskih rezultata, recenzija filmova i restorana), no Miller se pita koliki će broj korisnika zaista upotrebljavati ove opcije, napominjući da Google ima svoje glasovno rješenje (Voice Actions), dok je Samsung u Galaxyju S3 predstavio S-Voice.

Iako Google nema svoju aplikaciju koja bi konkurirala Appleovom Passbooku koji će na jednom mjestu pohranjivati avionske karte, karte za kino, odnosno kartice za skupljanje bodova u trgovinama i slično, na Google Playju već postoje slične aplikacije za pohranjivanje takvih podataka.

Miller kaže i da su svi noviteti koje je Apple predstavio u svojoj Mail aplikaciji odavno poznati korisnicima Androida tako da niti tu nema nikakvih novosti za korisnike telefona koje rade na Googleovom operativnom sustavu, no dodaje da je lijepo vidjeti da 'Apple prati Google' u tom pogledu.

iPhone 4S dobio opasnog konkurenta – model Galaxy Nexus

Novi iOS sada je integriran i s Twitterom i Facebookom, ali kada je u pitanju dijeljenje sadržaja 'Android je kralj' jer ima najširu podršku za veliki broj servisa za dijeljenje sadržaja. Također, opcije poput 'Ne ometaj' i direktno odgovaranje na pozive slanjem već napisanih poruka korisnici Androida imaju na raspolaganju već neko vrijeme putem različitih aplikacija koje su dostupne u Googleovoj online trgovini aplikacijama.

Novost u iOS-u 6 jest i mogućnost FaceTime razgovora putem 3G mreže (video razgovore putem 3G-a već je moguće obavljati putem npr. Skypea) te stabilizacija tijekom snimanja video zapisa, što također postoji u Ice Cream Sandwichu.

Ipak, sve ove opcije i način na koji rade treba testirati kada iOS 6 postane dostupan većem broju korisnika, a treba napomenuti da, iako je posljednja verzija Googleva Androida predstavljena krajem prošle godine, ona i dalje nije dostupna velikim broju korisnika.

Dobra vijest za ljubitelje Googleovog mobilnog operativnog sustava jesu i glasine kako bi ova kompanija već krajem mjeseca trebala predstaviti svoj Nexus tablet, a s njim i novu verziju Androida (Jelly Bean) koja bi trebala donijeti brojne novitete i poboljšati iskustvo korištenja Androida.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene