Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan je američki student pokušao pobijediti na izborima za predsjednika studentskog vijeća hakiranjem računala i krađom podataka za online glasovanje


S obzirom na napredak tehnologije i činjenicu da danas sve više stvari obavljamo putem interneta, vjerojatno je da u budućnosti možemo očekivati da ćemo, umjesto izlaska na biračka mjesta, predstavnike Sabora birati online.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Rezultati mature loši zbog slabe pripreme? ''Žale se da nisu dobili upute, a dobili su ih 100. Treba sjesti i naučiti'' Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) Poražavajući rezultati državne mature i na jesenskom roku: Više od 5000 maturanata nije položilo ispite

Koliko takav način glasovanja može biti opasan pokazao je primjer s fakulteta San Marcos iz SAD-a koje će poništiti izbore za predsjednika studentskog vijeća koje je proglašeno neregularnim zbog – hakiranja.

Naime, na ovom fakultetu sumnjaju da je Matthew Weaver, 23-godišnji kandidat za predsjednika studentskog vijeća 'provalio' u računalni sustav fakulteta te se domogao korisničkih imena i lozinki studenata s njihovih identifikacijskih kartica (ti se podaci koriste za biranje kolegija, ali i za glasovanje na studentskim izborima) te je te podatke iskoristio kako bi glasovao za sebe.

Istraga o krađi korisničkih podataka počela je kada je IT odjel fakulteta primijetio 'neobične aktivnost'i na jednom računalu u kampusu – oni su obavijestili policiju u kampusu koja je na tom računalu pronašla Weavera koji je tada imao i 'uređaj koji se može iskoristiti za krađu lozinki s računala'.

Učenik hakirao školsko računalo i popravio svoje ocjene!

Weaver je uhićen 15. ožujka, posljednjeg od četiri dana održavanja izbora te je osumnjičen za neovlašten pristup računalnoj bazi podataka, krađu identiteta i namještanja rezultata izbora.

Fakultet je na kraju poništio rezultate izbora te će se oni ponovno održati u svibnju, a njegova glasnogovornica Margaret Lutz-Chantung rekla je novinarima NC Timesa kako je 'malo vjerojatno' da će Weaver svoje obrazovanje nastaviti na ovom fakultetu. No, čini se da mu je nastavak obrazovanja trenutno najmanji problem, jer se u cijelu priču umiješao FBI koji istražuje slučaj tako da bi Weaver sljedeće godine, umjesto kao predsjednik studentskog vijeća, mogao provesti u – zatvoru.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.