Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukratko, po astronauta koji ostane sam lebdjeti u Zemljinoj orbiti - ništa dobro u konačnici.


U kina dolazi novi film - Gravitacija (Gravity), a u njemu jedna astronautica, u nesreći koja pogađa Međunarodnu svemirsku postaju, biva odbačena u svemir, gdje ostaje lebdjeti u zemljinoj orbiti. U NASA-inoj terminologiji netom opisana situacija se zove 'overboard' ('u vodi').

Vezani članci Slika nije dostupna Rusi imaju novi projekt: Ovo je plan za hotel u svemiru, cijena - prava sitnica Slika nije dostupna Misterij na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Astronauti proučavaju organizme koji su možda izvanzemaljski

Što bi se zapravo dogodilo u situaciji kad astronaut ostane odsječen od stanice/letjelice, otkriva NASA-in plan, kojeg prenosi popsci.com.

>> Što bi se dogodilo da astronauti pucaju iz pištolja u svemiru?

NASA od svojih astronauta zahtjeva da koriste užad, a ponekad i dodatne mjere osiguranja tijekom svemirskih šetnji. Ukoliko bi sve to odjednom puklo, astronaut bi se udaljio od stanice/letjelice brzinom bilo koje sile koja je na njega djelovala u trenutku pucanja užeta. Vjerojatno bi se i počeo vrtjeti, a u svemiru mahanje rukama i nogama neće promijeniti vašu sudbinu, koja bi u tom trenutku praktički bila zapečaćena.

Pod povoljnim kutem i točnom brzinom, astronaut bi mogao uletjeti u Zemljinu atmosferu i izgorjeti. Zato u NASA-i svoje astronaute striktno uče protokolima o takvim situacijama.

Astronauti nose i takozvani 'jetpack' (mlazni ruksak) za slučaj nužde, koji se naziva SAFER. Ono što SAFER čini odmah i automatski, jest da stabilizira astronauta koji se vrti izvan kontrole. NASA-in plan protokola tada nalaže da astronaut preuzme upravljanje SAFER-om i doleti sigurno nazad na sigurno.

No, ako astronaut ostane i bez goriva u SAFER-u (oko kilogram i pol goriva) i ako nema drugog astronauta koji bi ga prigrabio, ili ako je zračna komora nepovratno oštećena, tad je astronaut u velikoj nevolji. Niti jedan pisani protokol ga više, na žalost, ne bi mogao spasiti, jer zapravo niti ne postoji protokol za posljednje navedenu situaciju.

Znači, ako je zračna komora ISS-a neupotrebljiva, više nema niti jedne letjelice koja astronauta može spasiti, a jedina koja je to mogla, američki space shuttle, danas krasi muzej.

Na kraju ostaje samo jedan izbor - prepustiti se sudbini i oko 7,5 sati zaliha kisika, koliko astronaut ima u odijelu. Ovisno o visini u orbiti, astronaut bi u tom slučaju napravio oko pet krugova oko Zemlje, a tijekom tog vremena, možda bi osjetio glad, a vode ima dovoljno u kacigi da ne ostane žedan.

Pogled na izlaske i zalaske sunca te obitelj u mislima, nisu najgori kraj koji se može zamisliti. Nisu niti velika utjeha, ali bi barem omogućili kakav-takav dostojanstven kraj.

Nadajmo se da to takvog scenarija nikad neće doći. Svim astronautima i kozmonautima na ISS-u sada i uvijek - sretno!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook