Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski i južnokorejski znanstvenici otkrili su jezgre mamuta, koje bi mogle omogućiti njegovo kloniranje.


Ruski i južnokorejski znanstvenici otkrili su u Sibiru 'vidno žive' jezgre mamuta, koje bi mogle omogućiti kloniranje tog biljojeda izumrlog prije 10.000 godina, objavili su u srijedu.

'Otkrili smo u kolovozu u istočnom Sibiru završetke tkiva mamuta, u kojima su stanice očito živom očuvale svoju jezgru', rekao je Sergej Fedorov s Ruskog saveznog sveučilišta iz sjeveroistočne Republike Saha ili Jakutija. 'Na licu mjesta uočili smo našim prenosivim mikroskopom da je jezgra nekih stanica obojana', rekao je.

Vezani članci Slika nije dostupna MISTERIJA UNUTRAŠNJOSTI Što se to nalazi u srcu Zemlje? Slika nije dostupna Evo gdje se skriva sudbina Zemlje!

>> Južnokorejci i Rusi žele zajednički klonirati mamuta

Ako se potvrdi taj rezultat u laboratoriju u Seulu, jezgre somatskih stanica koje imaju cjelovit genom jedinke mogle bi omogućiti kloniranje mamuta u suradnji sa zakladom 'Sooam' (Južnokorejska zaklada za biotehnološka istraživanja).

Ruski i južnokorejski znastvenici ugovorili su zajednički rad u cilju stvaranja mamuta, nestalog prije 10.000 godina s lica Zemlje.  Završetci tkiva - kost, dlake i masno tkivo, pronađeni 100 metara duboko u sibirskom permafrostu, nekih 2.000 sjeveroistočno od Jakutska, bit će poslani u 'Sooam'.

U istraživanju je sudjelovao kontroverzni južnokorejski znanstvenik Hwang Woo-Suk, koji je u dva navrata, 2004., i 2005., najavio svjetsku premijeru stvaranja matičnih stanica ljudskog embrija kloniranjem. Stručnjaci su ubrzo otkrili da je znanstvenik lažirao rezultate i da su stanice nastale partenogenezom, a ne kloniranjem.  Hwan je, međutim, znanstvenik kojemu se priznaje da je prvi uspio klonirati psa, nazvanog Snuppy 2005. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook