Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvarovi i paranoja

Space X opet nije lansirana, evo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li treća biti i sreća za Falcon 9 raketu tvrtke SpaceX unutar slijedećih nekoliko dana? Prva dva pokušaja lansiranja su prekinuta zbog tehničkih problema.

Zbog potiska koji se presporo stvarao nakon paljenja devet motora rakete Falcon 9 u četvrtak popodne po lokalnom američkom vremenu, lansiranje je prekinuto, a raketa je ostala na lansirnoj rampi u Cape Canaveralu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plesnjaci, mitinzi, vatromet... Svi marš na ples: Tisuće 'luduju' zbog 'velike žrtve Kim Jong Una' Slika nije dostupna Analitičari tvrde NAKON LANSIRANJA SJEVERNOKOREJSKE RAKETE 'Debata u Ujedinjenim narodima neće dovesti nigdje. Nitko neće ništa učiniti'

Odbrojavanje je ubrzo opet pokrenuto, no kako inženjeri nisu imali dovoljno vremena za analizu podataka oko prethodnog neuspejlog lansiranja, to je odbrojavanje zaustavljeno u posljednjoj minuti.

FOTO Upoznajte 'diva' koji će Amerikance vratiti na tron svemirskih istraživanja

"Bolje biti paranoičan nego u krivu", zaključio je šef SpaceX-a Elon Musk, a prenosi USA Today. Dodao je kako će se Falcon 9 raketa vratiti u hangar na provjeru motora. Novi datum lansiranja nije zasad poznat, a komunikacijski satelit luksemburške tvrtke SES morat će pričekati još koji dan.

U ponedjeljak je bilo odgođeno prvo lansiranje zbog variranja tlaka u spremnicima tekućeg kisika u raketi, priopćio je SpaceX. Ta tvrtka pokušava lansirati poboljšanu verziju Falcon 9 rakete, koja je lansirana samo još jednom prije ovih događaja, a bilo je to tijekom testiranja u rujnu u Kaliforniji.

Nakon nekoliko uspješnih dostava na Međunarodnu svemirsku postaju, SpaceX bi ovim lansiranjem upisao i prvu uspješnu dostavu komercijalnog satelita u Zemljinu orbitu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene