Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari tvrde

NAKON LANSIRANJA SJEVERNOKOREJSKE RAKETE 'Debata u Ujedinjenim narodima neće dovesti nigdje. Nitko neće ništa učiniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja, SAD i Ujedinjeni narodi osudili su novo lansiranje rakete u Sjevernoj Koreji, no mlake reakcije iz Kine i Rusije sugeriraju da te dvije zemlje neće podržati novu rundu sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Lansiranje sjevernokorejske rakete samo je pojačalo nakanu SAD-a za postavljanjem raketnog štita, odnosno sustava THAAD u Južnoj Koreji, a novi razgovor o tome pokrenuo se samo par sati nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je uspješno lansirala još jedan satelit u orbitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje" Freedom Shield Dvostruko više vojnika Vježbe dviju zemalja razljutile vojnu silu: "To je proba za nuklearni rat!"

Zapad vjeruje da je Sjeverna Koreja zapravo testiralanovi balistički projektil, samo mjesec dana nakon njihovog najnovijeg nuklearnog testiranja.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je lansiranje te rakete i najavilo usvajanje novih sankcija kao odgovor, prenosi Independent. Vijeće sigurnosti navelo je da je to lansiranje rakete i korištenje tehnologije balističkih raketa, kršenje četiri rezolucije UN-a iz 2006. godine.

Međutim, Kina i Rusija su naglasile da je potrebno naći diplomatsko rješenje.

Južna Koreja već dugo vremena želi postavljanje američkog raketnog štita u njihovoj zemlji, koji bi bio sposoban oboriti neprijateljske rakete koje lete 160 kilometara iznad tla. No, Južna Koreja ipak razmišlja i o tome da ne uvrijedi susjednu Kinu, koja je opetovano upozoravala na to da bi se THAAD koristio i protiv Kine.

Kina je izrazila žaljenje oko lansiranja sjevernokorejske rakete, zaključivši u priopćenju da je Sjeverna Koreja "ignorirala univerzalno protivljenje međunarodne zajednice." Kina smatra da bi Sjeverna Koreja trebala imati pravo na mirno korištenje svemira, no da je to pravo ograničeno rezolucijama UN-a.

Analitičari tvrde da je riječ samo u pro forma službenom priopćenju iz Kine, koje sugerira da Kina neće podržati nove sankcije Ujedinjenih naroda, odnosno glasati za njih u Vijeću sigurnosti.

"Ništa se neće dogoditi. Debata u Ujedinjenim narodima neće dovesti nigdje. Nitko neće ništa učiniti", kaže Tom Coyner, poslovni savjetnik iz Seula.

U Sjevernoj Koreji, naravno, lansiranje je dočekano uz slavlje, a ta zemlja tvrdi da je ono bilo planirano koincidirati približno s rođendanom pokojnog "Dragog vođe" Kim Jong-ila.

Japan je pak zaprijetio Sjevernoj Koreji odmazdom za lansiranje rakete koja je preletjela iznad otoka Okinawe i pokrenula vojnu uzbunu. "Mi nikako to ne možemo dopustiti. Poduzet ćemo mjere kako bi zaštitili sigurnost našeg naroda", istaknuo je japanski premijer Shinzo Abe.

Japanska vlada rasporedila je u vodama oko Okinawe više razarača, a oko Tokija sustave za presretanje balističkih raketa, u velikom i simboličkom pokazivanju snage i znak protivljenja nelegalnom lansiranju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene