Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vreća puna novaca'

Milijunašica koja NE PLAĆA pripravnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je nedavno prodala dionice Facebooka u vrijednosti 90 milijuna dolara, organizacija Sheryl Sandberg Lean In traži pripravnike koji će raditi besplatno.

Sheryl Sandberg, koju mnogi nazivaju desnom rukom Marka Zuckerberga, jedna je od osnivačica organizacije Lean In čiji je cilj 'pomaganje i podrška ženama u ispunjavanju njihovih ambicija i ciljeva'. Ova se organizacija financira njenim donacijama i prodajom njene knjige Lean In koja govori o sličnim temama te se, među inim, zalaže za jednake plaće za žene i muškarce te za bolji položaj žena u 'korporacijskom svijetu u kojem prevladavaju muškarci'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zna posao Zahvaljujući njoj Facebook zarađuje milijarde Slika nije dostupna Suradnja Vlade i IT sektora Obama se sastaje s 15 svjetskih tehnologijskih lidera

TOP 18 najatraktivnijih i najuspješnijih direktorica tech kompanija!

Lean In i Sandberg ovog su se tjedna našli na velikom udaru kritika kada je jedna od članica ove organizacije Jesica Bennett objavila oglas za posao pripravnika/pripravnice koji bi trebali raditi – besplatno.

Mnogi su ovaj potez Lean In-a proglasili licemjernim jer smatraju da, dok traže veća prava žena i jednakost u plaćama za žene i muškarce, u isto vrijeme oni ne žele plaćati svoje pripravnike.

Na Elitedailyju napominju kako je ovaj oglas objavljen nedugo nakon što je Sandberg prodala dionice Facebooka vrijedne više od 90 milijuna dolara te kako je ona prema Forbesu šesta najmoćnija žena svijeta te njena organizacija sigurno ima sredstva za plaćanje svojih pripravnika. Također, podsjećaju i da u svojoj knjizi Sandberg savjetuje žene da na svojim radnim mjestima traže više poštovanja i više novca te kako žene često nisu pravedno nagrađene za svoj rad i trud, dok te savjete sama ne provodi u svojoj organizaciji.

Na jednoj internetskoj stranici pokrenuta je i peticija u kojoj se od Lean In-a traži da plaćaju svoje pripravnike te njeni pokretači napominju da mnoge žene nemaju bogate roditelje koji će ih financirati dok one besplatno rade tako da, umjesto da im Lean In pomogne, što je i smisao te organizacije, oni im nameću nove prepreke na početku njihove karijere, a Facebook i Twitter prepuni su komentara poput 'Tko želi besplatno raditi za madam Moneybags', 'ovo je samo iskorištavanje žena' i sličnih.

Tko je zapravo desna ruka Marka Zuckerberga?

Nakon svih ovih kritika na Facebooku se ponovno oglasila Jessica Bennett koja je 'promijenila ploču' pa je napisala da Lean In uopće ne traži pripravnika, već da ona samo tražili volontera koji će joj pomoći u njenim svakodnevnim zadacima. Ipak, u njenoj ranijoj objavi na Facebooku stoji da Lean In traži pripravnike koji će raditi besplatno te se nigdje ne spominju volonteri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene