Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti Saudijske Arabije pokušavaju kod ICANN-a zatražiti zabranu nekih domena koje smatraju uvredljivima.


Već se neko vrijeme u internetskim krugovima piše o stotinama novih domena koje će djelomično zamijeniti .com, .co.uk, .hr, .net i ostale. No, vlasti Saudijske Arabije urgiraju kod ICANN-a (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) kako bi se zabranile neke domene koje oni smatraju uvredljivima.

Vezani članci Eksplozija petarde kraj psa (Foto: Dnevnik.hr) Prijatelji životinja oduševljeni, prodavači zgroženi: Hoće li Hrvatska uskoro zabraniti pirotehniku? Slika nije dostupna Saudijska Arabija: Hoće li ostati bez slavlja za Novu godinu?

U pismu poslanom ICANN-u saudijske se vlasti žale na sufikse nekih domena. Neke od njih su .gay, .sucks, ali i .catholic koju želi uvesti Vatikan kako bi pokazali koliko je cyber space važan katoličkoj Crkvi.

Protiv .gay se bune jer,kako kažu, mnoga društva i kulture smatraju homoseksualnost protivnu svojoj kulturi, vjeri i moralu'. Ovi prigovori samo su neki od njih 160 koje su poslale saudijske vlasti, piše Daily Mail.

>> Od DANAS: 'Internet će se zauvijek promijeniti'

No, Saudijci se protive i domenama .islam, .halal i .ummah, jer se 'nijednoj skupini utemeljenoj na vjerskoj osnovi ne smije dati kontrola nad domenama'. Ne sviđa im se ni ideja o domeni .baby jer smatraju da bi kao takva mogla služiti za raspačavanje dječje pornografije.

Saudijcima smeta i .tattoo, jer su tetovaže u islamu zabranjene, te .bar jer se ta riječ povezuje s alkoholom koji je kod njih također zabranjen.