Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni dan za internet!

Od DANAS: 'Internet će se zauvijek promijeniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro ćemo moći koristiti veliki broj novih vršnih domena poput .app, .music i brojnih drugih – dok je za neke ovo povijesni dan za internet, drugi kritiziraju i kažu da je ovo jedna od najvećih katastrofa u povijesti interneta

'Ovo je povijesni dan za internet. Internet će se zauvijek promijeniti. Sada se nalazimo na vrhu novog razdoblja digitalne inovacije koja će omogućiti nove poslovne mogućnosti, nove marketinške alate, otvaranje novih poslova i novih načina za dijeljenje informacija', rekao je izvršni predsjednik organizacije zadužene za globalno upravljanje domenama (ICANN) Rod Beckstrom prilikom objavljivanja liste novih vršnih domena koje bi se trebale početi koristiti od sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Arapski, japanski, hindu... Uskoro na internetu domene i na ćirilici

Ova je organizacija zaprimila skoro dvije tisuće prijedloga za nova imena vršnih domena (od čega su oko 1,450 njih za različita imena) te će u budućnosti kompanije moći registrirati imena internetskih stranica, umjesto s nastavcima .com ili .net, s .app, .music, .porn i brojnim drugima.

Na Huffington Postu ovo nazivaju 'masivnom nadogradnjom interneta' koja će kompanijama otvoriti brojne nove mogućnosti, ali i probleme, dok u ICANN-u kažu da će s novim imenima domena 'povećati kompetitivnost i izbor' u odabiru internetskih adresa.

Neke kompanije poput Googlea prijavile su više domena pa tako, osim .google domene, žele registrirati i .docs, .lol i brojne druge, a neke domene predložilo je više kompanija pa je tako čak 13 organizacija prijavilo .app domenu, jedanaest njih predložilo je .home domenu, a ostale popularne domene su .book, .blog, .llc i .shop te će se za njih kompanije i organizacije vjerojatno natjecati na aukciji.

Sama prijava ovih domena koštala je 185 tisuća dolara, a iako u ICANN-u kažu da će se ovime povećati mogućnost odabira domena, postoji i veliki broj kritičara ovog njihovog poteza kojeg su u Business Insideru nazvali 'jednom od najvećih katastrofa u povijesti interneta'.

Na The Guardianu su najbolje opisali u čemu je problem – određene kompanije sada će imati potpunu moć u odlučivanju tko se može prijaviti za zakup novih domena pa ako npr. Amazon želi kontrolirati .book domenu, mogao bi zabraniti svojim konkurentima korištenje te domene.

Također, mnoge će kompanije morati pažljivo motriti nove internetske adrese kako se s novim domenama ne bi iskorištavalo ime njihova branda, a vjerojatno će morati platiti puno novca kako bi registrirali imena domena samo kako ih se ne bi dokopali drugi, zbog čega će se potrošiti puno novca bez ikakvog konkretnog učinka.

Očekuje se da će se nova imena domena početi koristiti od ožujka sljedeće godine, a prije toga trebala bi se održati aukcija za imena domena koje je prijavilo više kompanija i organizacija.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene