Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telefoni više neće biti isti!

Samsungova revolucija promijenit će dizajn telefona i tableta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samsungovi ekrani moći će se savijati, sklapati, rolati i odmotavati što će mobilnim kompanijama omogućiti nove načine dizajniranja telefona i tableta

Nakon jučerašnje Samsungove konferencije na najvećem tehnološkom sajmu koji se ovog tjedna održava u Las Vegasu, možemo zaključiti kako u budućnosti telefoni i tableti više neće biti isti! Naime, ova je kompanija prikazala savitljive OLED ekrane (tehnologija je nazvana Youm) kakvi bi se u budućnosti trebali ugrađivati u telefone i tablete te će, zahvaljujući njima, mobilni proizvođači moći eksperimentirati s različitim dizajnom telefona i tableta.

Uskoro stižu Samsungovi telefoni sa savitljivim ekranima!

Samsung je na ovoj konferenciji predstavio i konceptni uređaj sa zakrivljenim ekranom na kojem su prikazali jedan od zanimljivih načina iskorištavanja ove tehnologije. Ekran njihovog uređaja zakrivljen je s jedne strane, odnosno nastavlja se na rub telefona tako da, kada je prednji dio ekrana prekriven i dalje je vidljiv zakrivljeni dio ekrana na rubu te će se na njemu prikazivati obavijesti poput pristiglih SMS poruka, poruka na društvenim mrežama i slično.

Iako nisu objavili konkretne tehničke specifikacije ekrana ovog uređaja, na The Vergeu kažu da njegova dijagonala iznosi oko pet inča, a rezolucija oko 720p. Naravno, ovo je samo jedna od mogućnosti primjene ove tehnologije čije su mogućnosti zaista velike te će u budućnosti Samsung, ali i ostale kompanije koje će koristiti njihove ekrane, moći razvijati uređaje čiji će se ekrani moći savijati, sklapati, rolati i odmotavati - npr. dimenzije tableta mogle bi biti puno manje jer bi ekrani mogli biti sklopiti, a kada je potrebno mogli bi ih “otvoriti” poput novčanika i koristiti kao klasične tablete s većim ekranima.

Treba napomenuti da je uređaj koji je Samsung predstavio samo koncept koji prikazuje mogućnosti ove tehnologije te još nije poznato kada bi ova kompanija trebala predstaviti neki službeni model koji će biti dostupan na tržištu - neke su ranije glasine govorile da bi Galaxy S4 trebao imati ovakav savitljiv ekran, no čini se da ova tehnologija još nije toliko usavršena te će novi Galaxy vjerojatno ipak imati klasičan ekran.

Samsung - vladar mobilnog tržišta!

Jedna od Samsungovih partnerskih kompanija na ovoj konferenciji bio je i Microsoft te je Eric Ruddwe iz ove kompanije također prikazao prototip uređaja koji koristi Youm tehnologiju te je na taj način najavio da u budućnosti možemo očekivati Windows Phone telefone koji će se isporučivati s ovakvim ekranima.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene