Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjena nakon 14 godina!

Samsung - vladar mobilnog tržišta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nokia je globalnim tržištem mobilnih telefona dominirala od 1998. godine, a nakon 14 godina vodeću poziciju na ovom tržištu preuzeo je - Samsung

Vodeći mobilni brand na svijetu i kompanija koja je u 2012. godini apsolutno dominirala tržištem mobilnih i pametnih telefona je - Samsung. Južnokorejska kompanija na prvom je mjestu zamijenila Nokiju koja je mobilnim tržištem vladala od 1998. te je, kako su objavili na iSuppliju, ove godine pala na drugo mjesto na mobilnom tržištu, odnosno na treće kada su u pitanju pametni telefoni.

Ovo je najprodavaniji telefon na svijetu!

Prema tim podacima, isporuka Samsungovih mobilnih telefona u 2012. godini porasla je na 29 posto (u 2011. držali su 24 posto mobilnog tržišta), dok je Nokijin udio smanjen s 31 posto prošle godine na 24 posto koliko u iSuppliju predviđaju da će iznositi u 2012. godini. Osim na cjelokupnom mobilnom tržištu (koje obuhvaća klasične mobitele i pametne telefone), Samsung je i dominantan i na smartphone tržištu te se očekuje da će njegov udio u 2012. godini porasti za osam posto - s 20 na 28 posto, dok je najveći gubitnik također Nokia za koju se predviđa da će njen udio pasti sa 16 posto iz 2011. na samo 5 posto u ovoj godini.

U Nokiji se nadaju da će se već sljedeće godine njihovo poslovanje popraviti na krilima novih Lumia uređaja koji rade na Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu Windows Phone za koji su se u toj kompaniji odlučili nakon što su odustali od Symbiana - iako su mnogi analitičari tada smatrali da je Nokiji najbolje prijeći na Android.

Nastavlja se Samsungova dominacija na tržištu pametnih telefona

Što se Applea tiče, ova kompanija zauzima drugo mjesto na tržištu pametnih telefona i treće mjesto na ukupnom mobilnom tržištu. Samsung je u 2011. godini na tržištu pametnih telefona bio ispred Applea za samo jedan posto (Samsung je držao 20, a Apple 19 posto tržišta), no ove se godine ta razlika uvelike povećala te se udio Samsunga povećao na 28 posto, a Applea na 20 posto, dok se povećala i ukupna dominacija ove dvije kompanije na cijelom tržištu te Samsung i Apple drže skoro polovicu (48 posto) cijelog globalnog tržišta pametnih telefona.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene