Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucija na četiri kotača

Automobili bez vozača stižu već za...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Nissana su najavili da će se već do 2020. godini u prodaji pojaviti njihovi automobili opremljeni tehnologijom koja će upravljati automobilom.

Google već godinama razvija i testira 'automobile bez vozača' koji su opremljeni brojnim senzorima i kamerama i kojim u potpunosti upravljaju računala. Ekipa iz ove kompanije uvjerena je da su ovakvi automobili budućnost, no još nitko ne može točno reći kada će se njihovi automobili pojaviti u prodaji i kada ćemo ih svakodnevno viđati na ulicama te neke glasine kažu da ćemo na tako nešto morati sačekati desetak ili više godina.

Pročitajte i ovo Carlos Ghosn (Foto: AFP) Vodio i Nissan Dao ostavku iz zatvora: Carlos Ghosn više nije na čelu francuskog Renaulta PR NISSAN INNOVATION AWARD 2018 Nissan Hrvatska nagradio najinovativniji startup u finalu Idea Knockout natjecanja

Automobili BEZ VOZAČA: Počinje njihovo testiranje!

Osim Googlea, sve je veći broj kompanija koje također ulažu velik novac u testiranje ovakvih automobila, a u Nissanu su uvjereni da će se njihovi automobili bez vozača u prodaji pojaviti već za sedam godina, odnosno da ćemo 2020. godine moći kupiti automobil (kažu da će se prodavati po 'racionalnoj cijeni') koji će nas sam odvesti na željeno mjesto. Izvršni direktor ove kompanije Carlos Ghosn najavio je kako razvijaju revolucionarnu tehnologiju Autonomous Drive koja bi trebala biti u potpunosti spremna za komercijalnu uporabu do 2020. godine.

Nissan dakle ne radi na samo jednom automobilu, već razvijaju tehnologiju koja se sastoji od lasera, senzora, kamera i napredne umjetne inteligencije koju bi ugrađivali u više modela svojih automobila. Na PC Magu kažu da Nissan s ovakvim automobilima želi povećati sigurnost te se nadaju da će tehnologija omogućiti bolje i brže prepoznavanje i reagiranje na potencijalno tragične situacije.

Na Nissan 360 konferenciji koja je održana Ghosn je rekao kako se godišnje samo u SAD-u zabilježi skoro 6 milijuna prometnih nesreća koje rezultiraju ljudskim žrtvama i velikom materijalnom štetom, a više od 90 posto njih uzrokovano je ljudskom greškom. Ako bi automobili bili opremljeni tehnologijom koja bi mogla na vrijeme prepoznati i izbjeći takve potencijalno opasne situacije, u ovoj kompaniji vjeruju da bi broj sudara i žrtava mogao biti puno manji.

Stigla budućnost: Biste li sjeli u ovaj auto?

Osim povećanja sigurnosti, ovakvi će automobili biti idealni i za starije osobe i invalide koji bi samo trebali automobilu 'reći' svoje odredište, a sve ostalo će napraviti računalo, odnosno sam automobil.

Što vi mislite o ovakvim automobilima – biste li mogli sjesti u automobil kojim upravlja računalo ili ipak više vjeruje vlastitim vozačkim sposobnostima?
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene