Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osnivač najpopularnije ruske društvene mreže VKontakte Pavel Durov pobjegao je iz Rusije, a kontrolu nad 'ruskim Facebookom' sada drže ljudi bliski Putinu


Situacija u Ukrajini i dalje je iznimno napeta – Ukrajinci u pomoć zovu zapadne sile, dok Rusi na granicu gomilaju vojsku i tenkove pa su mnogi u strahu od velikog vojnog sukoba. U takvoj situaciji i potencijalnom sukobu, jedna od iznimno bitnih stvari bit će kontrola interneta – Putin je u jednom intervjuu ovog tjedna rekao kako je internet u biti projekt CIA-e te Rusi poduzimaju sve mjere kako bi osigurali potpunu kontrolu nadd internetskim servisima koji se koriste u njihovoj zemlji.

Što je Putin poručio Europi? 'Samo je jedan izlaz iz ove situacije'

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: AFP) Zar i on? Putin mora u samoizolaciju, posljednjih dana imao sastanke s Lukašenkom, Bašarom al-Asadom... Ruski predsjednik Vladimir Putin Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

Tako je nedavno donesen zakon prema kojem servisi stranih kompanija poput Skypea i Gmaila moraju imati servere i u Rusiji na kojima će se pohranjivati podaci o aktivnostima njihovih korisnika tijekom posljednjih šest mjeseci, a njihovim tajnim službama već je (uz posjedovanje naloga) omogućeno praćenje telefonske i internetske komunikacije korisnika.

Od ovog tjedna Putin je 'praktički preuzeo kontrolu i nad društvenom mrežom VKontakte' koju mnogi nazivaju ruskim Facebookom, objavili su na Business Insideru. Tu je informaciju potvrdio i osnivač i bivši izvršni direktor ove mreže Pavel Durov koji je rekao kako od ovog tjedna potpunu kontrolu nad kompanijom i mrežom imaju dvojica investitora i bliskih Putinovih prijatelja Igor Sechin i Alisher Usmanov.

Oni su i prije imali udio u VK-u, a nedavno im je Durov prodao još dvanaest posto vlasništva nad kompanijom pa sada posjeduju više od 50 posto. Zbog brojnih pritisaka od stane vlade, policije i tajnih službi (prošle godine policija mu je upala u kuću optuživši ga da je autom udario prometnog policajca pa je morao bježati iz zemlje), on je početkom travnja ove godine najavio kako napušta kompaniju, no nekoliko dana nakon toga rekao je kako se predomislio i da ostaje u kompaniji.

Ipak, ovog je tjedna dobio otkaz te više nema nikakvog utjecaja u VKontakteu nad kojim su potpunu kontrolu preuzeli Sechin i Usmanov putem kojih će ovom mrežom upravljati Putin.

Rusija kritizira američke ocjene ukrajinske krize

Durov je došao u sukob s Putinom krajem prošle godine kada je odbio omogućiti ruskoj tajnoj službi špijuniranje korisnika VKontaktea koji je u Rusiji puno popularniji i ima puno više korisnika od Facebooka. Zbog straha od Vladimira Putina, Durov je sada napustio Rusiju (novinarima je rekao kako se više ne planira vratiti u svoju domovinu već će se posvetiti projektima namijenjenim međunarodnom tržištu), a u strahu su sada i milijuni korisnika VKontaktea koje bi ruske tajne službe mogle špijunirati.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook