Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sasvim slučajno

Intrigantna studija: Pronađen prekidač za paljenje i gašenje svijesti kod čovjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijest je termin kojeg mnogi znanstvenici istražuju već duže od stoljeća, pokušavajući dokučiti što je to i kako svijest zapravo radi. Čini se da su znanstvenici sada otkrili svojevrsni prekidač za paljenje i gašenje ljudske svijesti.

Svijest jedne žene "isključena je" stimuliranjem jednog dijela mozga električnim signalima, Mohamed Koubeissi sa Sveučilišta George Washington. Taj takozvani prekidač za svijest otkriven je slučajno, dok je tim znanstvenika radio na slučaju epileptičnih napada kod pacjenata, prenosi International Business Times, pozivajući se na izvorni članak znanstvenog časopisa The Journal of Epilepy and Behaviour.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili Iskustvo bliske smrti plod je poigravanja svijesti Slika nije dostupna Roditelji ogorčeni 'U bolnici su vjenčali našu kćer u nesvijesti'

To otkriće je vrlo važno jer je činjenica da su mehanizmi koji pokreću svijest praktički slabo otkriveni. To područje mozga znanstvenici su stimulirali elektrodama, odnosno jednu elektrodu su postavili pored klaustruma, dijela mozga koji se nalazi u centru kranija i služi kao sinkronizirajući mehanizam između dvije polutke ljudskog mozga.

Implantat za mozak - mogao bi pomoći mnogima, no je li etički prihvatljiv?

Za razliku od moždanog udara, gdje aktivnost pacijentice odmah prestaje, pacijentica je u ovom eksperimentu jednostavno 'usporavala aktivnost', govoreći sve tiše i krećući se sve sporije, sve dok nije utihnula i ostala nepomična te nije reagirala na nikakav podražaj izvana. Kad se probudila, nije se sjećala ničega što se neposredno prije dogodilo.

'Ta studija je vrlo intrigantna, ali je samo jedna cigla u većem mozaiku svijesti kojeg pokušavamo složiti... U konačnici, ako znamo kako nastaje svijest i koji dijelovi mozga su zaduženi za to, onda možemo odrediti tko je ima, a tko nema', zaključio je Cristof Koch, američki neuroznanstvenik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene