Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Specijalni tim Googleovih inženjera pokušat će spriječiti iskorištavanje tzv. 'zero day' sigurnosnih propusta


Svi korisnici trebali bi se služiti internetom bez straha da će kriminalci ili države iskorištavati sigurnosne propuste u softveru kako bi zarazili računala, ukrali informacije s tih računala ili špijunirali komunikaciju, objavili su na Googleovom blogu najavljujući osnivanje specijalnog tima inženjera koji će pokušati spriječiti iskorištavanje tzv. 'zero day' sigurnosnih propusta.

Vezani članci Slika nije dostupna Teške optužbe: Znali su za Heartbleed i špijunirali su korisnike?! Slika nije dostupna ŽESTOKI NAPAD: I najveći web servisi pokleknuli pred 'krvavim srcem'!

Iskorištavanjem ovakvih propusta mogu se npr. špijunirati aktivisti za ljudska prava ili velike kompanije – Googleovci kažu kako tome treba stati na kraju i kako vjeruju da se može napraviti puno više kako bi se riješio taj problem.

Situacija je katastrofalna: 'Uzdrmani su temelji weba'

Na The Vergeu napominju kako niti 'svemogući Google' nije imun na takve probleme i hakerske napade te su posljednjih mjeseci poduzeli neke korake kako bi povećali sigurnost svojih servisa, a vrhunac tih njihovih napora upravo je ova najava Projecta Zero, odnosno specijalne ekipe koja će biti zadužena za pronalaženje opasnih 'zero day' sigurnosnih propusta.

Riječ je o propustima u softveru i servisima koji još nisu popravljeni tako da, ako bi hakeri saznali za takve propuste, mogli bi ih bez problema iskorištavati. Vjerojatno najpoznatiji takav propust jest Heartbleed koji je utjecao i na Googleove servise.

Googleovci napominju kako 'ne postoje granice za ovaj projekt' te će raditi na poboljšanju sigurnosti svih servisa i softvera kojeg koristi veliki broj ljudi. Kada Googleovi inženjeri pronađu takav propust, oni će o njemu prvo obavijestiti samo kompanije i organizacije na koje taj propust utječe – nakon što te kompanije objave sigurnosnu zakrpu za propust, Google će objaviti informacije o patchu u javnoj bazi podataka kako bi bili dostupni svim korisnicima i partnerima tih kompanija.

Teške optužbe: Znali su za Heartbleed i špijunirali su korisnike?!

U Googleu se nadaju da će se, zahvaljujući njihovim stručnjacima iz Projecta Zero, u budućnosti smanjiti broj napada iskorištavanjem 'zero day' propusta, čime će profitirati brojne kompanije, ali i svi internetski korisnici.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju