Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar moguć 2036.

Asteroid Apophis prošao pored Zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asteroid Apophis prošao je pored Zemlje sa srijede na četvrtak oko 2 sata iza ponoći.

Prelet Apophisa možete pratiti uživo OVDJE.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BLIŽI SE KRAJ ČOVJEČANSTVU? Očekuje nas udar poput detonacije 44.800 megatona TNT-a? Slika nije dostupna Bivši astronaut ZNANSTVENICI PRIZNALI 'Opasnije je nego što smo mislili'

Apophis se našao na naslovnicama još u prosincu 2004., šest mjeseci nakon što su ga otkrili. Naime, astronomi su bili zabrinuti kada su prva mjerenja putanje otkrila da postoji relativno visoka vjerojatnost da će pogoditi Zemlju 2029. godine.

>> Apophis će udariti u Zemlju 13. travnja 2036.?

No, naknadna su mjerenja dovela do preciznijeg izračuna putanje, nakon čega se pokazalo da će te godine doći do bliskog susreta, a ne do sudara. Tog će dana asteroid biti udaljen od Zemlje samo 30.000 km što je bliže i od satelita koji okružuju Zemlju na udaljenosti od 36.000 km, piše The Guardian.  No, opasnost od udara u travnju 2036. još uvijek nije otklonjena.

Naime, dosadašnja mjerenja daju vjerojatnost udara 2036. godine 1:45 000, što je Apophisa zadržalo na 1. razini na torinskoj ljestvici opasnosti od udara. Preciznu putanju asteroida iza 2029. će biti praktički nemoguće odrediti sve do bliskog prolaza 2029. godine kada će asteroid značajno promijeniti putanju.

Ovaj asteroid pripada grupi Atena,a period njegovog ophoda oko Sunca je 324 dan. Njegova putanja križa Zemljinu putanju na dva mjesta. Duljina asteroida se procjenjuje na 300 metara, a masa na 27 milijuna tona. Apophis će se sutra moći nakratko vidjeti jer će proći 14.500.000 km iznad površine Zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene