Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za izlaske vikendom

Postoji način da otkrijete koliko ste zapravo pijani....

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako želite znati jeste li popili koju čašicu previše, samo puhnite u senzor ovog sata koji će vam pokazati jeste li, odnosno koliko ste, pijani.

Mnogi analitičari smatraju kako će u bliskoj budućnosti jedan od najvećih tehnoloških trendova biti pametni satovi koji će biti poput minijaturnih računala i na kojima ćemo pregledavati obavijesti o telefonskim pozivima, porukama, informacije s društvenih mreža i slično.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije mu prvi put Pijani muškarac u osam ujutro upravljao automobilom bez vozačke dozvole: Prijeti mu vrtoglava kazna Slika nije dostupna "On ga diskretno skida" VIDEO Pogledajte što predsjednik radi ispod stola tijekom intervjua: Macronov potez razbjesnio Francuze

Dok velike kompanije poput Applea, Googlea i Microsofta trenutno razvijaju takve pametne satove, jedna je (relativno nepoznata) japanska kompanija Tokyoflash predstavila sat koji vam neće pokazivati nove obavijesti s Facebooka ili primljene SMS poruke, ali ćete putem njega moć saznati jeste li – pijani!

Ovaj je model nazvan Kisai Intoxicated i sastoji se od dva dijela – većeg ekrana na kojem možete pregledavati informacije o vremenu, datumu i namjestiti alarm i manjeg koji će vam pokazati jeste li i koliko ste pijani.

Kako bi provjerili stanje alkohola u krvi prvo je potrebno pritisnuti posebnu tipku, sačekati nekoliko sekundi i kada se na ekranu pojavi strelica trebate puhati pet sekundi u posebni senzor koji se nalazi sa strane sata. Nakon toga sat će zasvijetlili jednom od tri boje – ako je ta boja zelena, znači da je razina alkohola u krvi 0 promila, ako je žuta znači da vas alkohol već pomalo 'hvata' te je razina alkohola u krvi između 0,41 i 0,60 promila, a ako je boja crvena onda ste pijani.

Dolaze pametni satovi!

Osim putem boje, na malom desnom ekranu nalazi se i ljestvica od deset nivoa putem koje ćete saznati koliko je opasna količina alkohola u krvi. Pored senzora za mjerenje alkohola u krvi, u Tokyoflashu kažu da svoje stanje možete provjeriti i na jedan malo brži način putem tzv. 'igre trijeznosti' u kojoj je cilj zaustaviti crtu koja se pomiče na ekranu točno u sredini.

Kisai Intoxicated ima ugrađenu bateriju koja s jednim punjenjem može izdržati oko 30 dana i koja se puni povezivanjem s računalom putem USB priključka. U ovoj kompaniji napominju da je ovaj sat prvenstveno namijenjen zabavi te Tokyoflash ne garantira da će rezultati dobiveni mjerenjem količine alkohola u krvi biti potpuno točni te, dodaju, 'ne prihvaćaju nikakvu odgovornost za posljedice nastale njegovim korištenjem'. Tokyflash Kisai Intoxicated u promotivnoj ponudi košta 99 dolara, nakon čega će njegova cijena poskupjeti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene