Ako želite znati jeste li popili koju čašicu previše, samo puhnite u senzor ovog sata koji će vam pokazati jeste li, odnosno koliko ste, pijani.


Mnogi analitičari smatraju kako će u bliskoj budućnosti jedan od najvećih tehnoloških trendova biti pametni satovi koji će biti poput minijaturnih računala i na kojima ćemo pregledavati obavijesti o telefonskim pozivima, porukama, informacije s društvenih mreža i slično.

Vezani članci Ilustracija Analogni satovi odlaze u povijest! Povlače se iz učionica, a učitelji za sve krive jednu stvar Ilustracija 51-godišnjak pijan isteturao iz kafića, pao i preminuo

Dok velike kompanije poput Applea, Googlea i Microsofta trenutno razvijaju takve pametne satove, jedna je (relativno nepoznata) japanska kompanija Tokyoflash predstavila sat koji vam neće pokazivati nove obavijesti s Facebooka ili primljene SMS poruke, ali ćete putem njega moć saznati jeste li – pijani!

Ovaj je model nazvan Kisai Intoxicated i sastoji se od dva dijela – većeg ekrana na kojem možete pregledavati informacije o vremenu, datumu i namjestiti alarm i manjeg koji će vam pokazati jeste li i koliko ste pijani.

Kako bi provjerili stanje alkohola u krvi prvo je potrebno pritisnuti posebnu tipku, sačekati nekoliko sekundi i kada se na ekranu pojavi strelica trebate puhati pet sekundi u posebni senzor koji se nalazi sa strane sata. Nakon toga sat će zasvijetlili jednom od tri boje – ako je ta boja zelena, znači da je razina alkohola u krvi 0 promila, ako je žuta znači da vas alkohol već pomalo 'hvata' te je razina alkohola u krvi između 0,41 i 0,60 promila, a ako je boja crvena onda ste pijani.

Dolaze pametni satovi!

Osim putem boje, na malom desnom ekranu nalazi se i ljestvica od deset nivoa putem koje ćete saznati koliko je opasna količina alkohola u krvi. Pored senzora za mjerenje alkohola u krvi, u Tokyoflashu kažu da svoje stanje možete provjeriti i na jedan malo brži način putem tzv. 'igre trijeznosti' u kojoj je cilj zaustaviti crtu koja se pomiče na ekranu točno u sredini.

Kisai Intoxicated ima ugrađenu bateriju koja s jednim punjenjem može izdržati oko 30 dana i koja se puni povezivanjem s računalom putem USB priključka. U ovoj kompaniji napominju da je ovaj sat prvenstveno namijenjen zabavi te Tokyoflash ne garantira da će rezultati dobiveni mjerenjem količine alkohola u krvi biti potpuno točni te, dodaju, 'ne prihvaćaju nikakvu odgovornost za posljedice nastale njegovim korištenjem'. Tokyflash Kisai Intoxicated u promotivnoj ponudi košta 99 dolara, nakon čega će njegova cijena poskupjeti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju