Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog računalne pogreške prilikom prebacivanja starih datoteka, više od 14 tisuća Amerikanaca rođenih između 1893. i 1897. dobili su poziv za vojsku


Na adrese više od 14 tisuća Amerikanaca iz Pennsylvanije rođenih između 1893. i 1897. godine stigao je poziv kako se moraju javiti u vojsku – u slučaju da se ne odazovu pozivu prijeti im novčana ili zatvorska kazna. 'Ovo je u isto vrijeme smiješno i prilično patetično', komentirala je za BBC Jane Huey – djed njenog muža koji se borio u Prvom svjetskom ratu i koji je preminuo 1995. godina sa sto godina također je primio poziv u vojsku što je šokiralo cijelu obitelj.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov Drogirali se hrvatski vojnici u Litvi, slijedi im kazna: "Već u prvoj misiji osramotili su Hrvatsku pred partnerima" Aleksandar Vulin Crnogorci nisu pustili srpsko vojno izaslanstvo u zemlju, Vulin ljutit: "Od Hrvatske sam to očekivao, ali od njih..."

Do slanja ovih bizarnih poziva došlo je zbog računalne pogreške prilikom projekta prebacivanja dokumenta iz Ministarstva transporta u Selective Service System, agenciju zaduženu za popisivanje vojno sposobnih osoba starih između 18 i 25 godina te su u ovoj agenciji pogrešku primijetili tek kada su im počele pristizati brojne pritužbe rodbine preminulih koji su dobili poziv za vojsku.

Američka vojska mora platiti 50 milijuna dolara kazne zbog piratstva!

Jane Huey kaže kako je njena obitelj bila zapanjena i zbunjena te su čak bili u strahu da će dobiti novčanu kaznu. No, Jan McKnight iz Ministarstva transporta ispričala se zbog ove pogreške i rekla je ljudima da ignoriraju pozive koji su stigli na njihove adrese te da, naravno, neće biti nikakvih kazni.

Ona je objasnila kako je računalo trebalo pronaći osobe koje su rođene između 1993. i 1997. godine, no došlo je do pogreške i pozivi su poslani ljudima rođenima sto godina ranije. 'Ovo se nikada prije nije dogodilo i kladim se da se neće više nikada dogoditi', rekao je Pat Schuback iz Selective Service Systema i dodao kako će deaktivirati datoteke preminulih ljudi tako da se obitelji više ne moraju brinuti kako će dobiti nove pozive za vojsku.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook