Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Pametni uređaji

Počinje NAJVEĆI tehnološki sajam: Evo najnovih trendova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki od najvećih trendova na ovogodišnjem CES-u su 4K televizori, nosiva tehnologija i pametni uređaji.

Kao i svake godine početkom siječnja, sva pažnja ljubitelja tehnologije usmjerena je prema Las Vegasu i Consumer Electronics Showu (CES), najvećem tehnološkom sajmu na svijetu. Iako će na njemu brojne kompanije predstaviti nove televizore, gadgete, računala, tablete i stotine drugih uređaja, dio kompanija poput Applea, Googlea i Microsofta zaobići će CES te će svoje najbolje proizvode predstaviti na odvojenim konferencijama tijekom godine.

Pročitajte i ovo Sudar zrakoplova u Las Vegasu istražuje se uzrok Tragedija kod aerodroma: Dva aviona sudarila se u zraku, nema preživjelih Jezero Mead NIJE PRVI PUT Sestre pronašle ljudske ostatke: Suša spustila razinu jezera, otkrivaju se mračne tajne

Vjerojatno najveći trendovi na CES-u ove godine bit će 4k televizori, pametni uređaji i nosiva tehnologija, a očekujemo i veliki broj hibridnih prijenosnika i osobnih računala, dok će neke kompanije svoje najjače mobilne adute, odnosno tablete i pametne telefone ipak sačuvati za Mobile World Congress, mobilni sajam koji će se sljedećeg mjeseca održati u Barceloni.

Proizvođači televizora, pored brojnih klasičnih i 3D modela, ove će godine predstaviti i veliki broj 4K, odnosno Ultra HD televizora (TV-a s puno većom rezolucijom u odnosu na Full HD modele) koji donose odličnu kvalitetu slike, ali će zbog svoje cijene još dugo vremena biti nedostupni većini korisnika. Na CES-u možemo očekivati i nove modele OLED TV-a, a LG bi trebao prikazati i prvi televizor koji će raditi na WebOS operativnom sustavu kojeg je za korištenje u pametnim telefonima i tabletima još prošlog desetljeća razvio Palm.

Na The Vergeu napominju kako puno možemo očekivati i od proizvođača automobila jer sve više kompanija razvija modele kojima upravljaju računala – iako će proći još dosta vremena prije nego se takvi modeli pojave na tržištu, ovog tjedna moći ćemo vidjeti kakav su napredak do sada ostvarile ove kompanije.

Ovo će biti godina pametnih telefona, tableta i tankih prijenosnika

Još jedan od najvećih trendova ovogodišnjeg CES-a, odnosno budućnosti tehnologije jest nosiva tehnologija, odnosno pametni satovi, naočale, pametne narukvice i slični uređaji, a poseban naglasak na ovom tržištu stavlja se na uređaje koji će moći pratiti zdravstveno stanje korisnika (mjerit će tlak, otkucaje srca i slično).

Brojne kompanije predstavit će i razne pametne kućanske uređaje poput pametnih frižidera, pećnica, perilica i slično u čemu najviše prednjače LG, odnosno Samsung koji razvija aplikacije za pametne televizore i telefone putem kojih će se moći upravljati klima uređajima, svjetlima, frižiderima i brojnim drugim uređajima u kući.

Što se osobnih računala tiče, na The Verge napominju kako će, osim klasičnih prijenosnih i osobnih računala, kompanije eksperimentirati s novim oblicima i različitim operativnim sustavima pa tako možemo očekivati računala koja rade na Androidu i Googleovom Chrome OS operativnom sustavu. Sve popularniji su i hibridi između tableta i prijenosnih računala, a osim tableta s dijagonalama ekrana između 7 i 10 inča, ove godine možemo očekivati još veće modele s ekranima dijagonale oko 12 inča te bi već danas Samsung trebao predstaviti Galaxy Note Pro s ekranom od 12,4 inča.

Consumer Electronic Show službeno počinje u utorak, no dio kompanija već je predstavio ili će danas predstaviti svoje najzanimljivije proizvode. Lenovo je, među inim, prikazao ThinkPad 8, Windows 8.1 tablet dijagonale ekrana 8,3 inča koji bi trebao konkurirati iPadu mini, HP je predstavio hibridni tablet HP Pro x2 410 i all-in-one Android računalo Slate 21 Pro, dok je Nvidia predstavila novu generaciju svog mobilnog procesora Tegra K1 koji bi budućnim mobilnim uređajima trebao donijeti mogućnosti do sada rezervirane samo za klasična računala.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene