Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo da budu zaboravljeni

Počelo je: Političari i pedofili traže od Googlea da ih izbriše s tražilice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve zahtjeve za uklanjanje s tražilice Googleu su poslali političar, osuđeni pedofil kao i jedan doktor koji želi da Google s tražilice ukloni negativne recenzije njegovih pacijenata

Europski sud pravde ovog je tjedna donio iznenađujuću odluku prema kojoj će Google u budućnosti, na zahtjev fizičkih osoba, sa svoje tražilice morati uklanjati poveznice koje su 'nevažne i zastarjele'. Prema jednoj prijašnjoj odluci, Google nije bio odgovoran za podatke koji se pojavljuju na njegovim stranicama, no ECJ sada je donio drugačiju odluku te su iz ovog internetskog diva komentirali kako su razočarani takvom presudom te da im treba vremena da prouče sve njene posljedice.

Pročitajte i ovo Promet u Omišu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Pješaci generiraju zastoje" U Omišu tijekom noći izbrisali pješačke prijelaze: "Nitko nas nije obavijestio, to su napravili preko noći kao lopovi" Slika nije dostupna Čuvanje nepotrebnih podataka Strah od tipke DELETE svijet bi mogla stajati 3.300 milijardi dolara

Iz Googlea posljednjih nekoliko dana više nisu komentirali ovu odluku koja korisnicima omogućava 'pravo na brisanje' podataka i na taj način štiti njihovu privatnost, a nisu objavili niti podatke o tome koliko je osoba do sada zatražilo da ih se obriše s Googlea. Izvori BBC-a tvrde da je Google, nakon što je utorak donesena ova odluka, odmah počeo dobivati prve zahtjeve korisnika za brisanjem informacija te su navodno prve osobe koje su zatražile brisanje s tražilice političar, pedofil i doktor.

Revolucija na Googleu: Mora brisati podatke korisnika!

Tako je jedan bivši političar (na Irish Examineru kažu da je riječ o političaru iz Velike Britanije) koji se namjerava ponovno kandidirati na izborima od Googlea zatražio da se s njihove tražilice uklone linkovi na članke vezane uz jedan skandal koji je počinio u prošlosti – na taj način želi se osigurati da njegovi potencijalni birači na internetu ne naiđu na negativne stvari iz prošlosti zbog kojih možda ne bi glasovali za njega.

Također, zahtjev za uklanjanjem informacija s Googlea zatražio je i jedan osuđeni pedofil, kao i doktor koji je zatražio da se s tražilice uklone sve negativne recenzije njegovih pacijenata.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding ovu je odluku Europskog suda pravde komentirala kao veliku pobjedu za zaštitu privatnih podataka korisnika u Europi te Google uskoro može očekivati veliki broj zahtjeva za uklanjanje informacija o korisnicima s tražilice.

Prema prvim primjerima čini se da će najviše zahtjeva dobivati od političara koji će željeti da se na internetu pronađe što manje (negativnih) informacija iz njihove prošlosti, kao i kriminalaca/osuđenika koji će od Googlea zahtijevati da s tražilice uklone linkovi o njihovoj kriminalnoj prošlosti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene