Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivi rezultati istraživanja

Piratstvo može utjecati i na povećanje prodaje glazbe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje profesora sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokazalo je da pojavljivanje albuma na piratskim stranicama prije njihovog službenog izdavanja može utjecati na povećanje prodaje tih albuma!

Diskografske kompanije godinama vode rat s piratima i ilegalnom distribucijom glazbe putem BitTorrenta i servisa za razmjenu datoteka, a iako u posljednje vrijeme imaju određenih uspjeha (blokada Pirate Bayja i gašenje MegaUploada), jasno je da je piratstvo gotovo pa nemoguće zaustaviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ozbiljne optužbe Uhićen vlasnik Filmovite: Na ilegalno objavljenim filmovima zaradio 600.000 kuna Slika nije dostupna Istražio Dnevnik Nove TV OPASNOST I ZA ZDRAVLJE Ovo su razlozi zbog kojih trebate paziti kakvu robu kupujete

Ipak, kako su pokazali rezultati istraživanja jednog profesora sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini, skidanje glazbe putem BitTorrenta nekad može utjecati i na povećanje prodaje glazbe – barem kada su u pitanju albumi koji na internetu 'procure' prije njihovog službenog izdavanja.

Ove su informacije naročito zanimljive jer, kako kažu na Torrent Freaku, organizacije poput američkog udruženja diskografa (RIAA) često ističu kako upravo pojavljivanje albuma na internetu prije njihova izdavanja utječe na smanjenje prodaje tih albuma te im je to iznimno jak argument na sudu.

Ovo je istraživanje proveo profesor Robert Hammond koji je u razdoblju između svibnja 2010. i siječnja 2011. pratio brojne statistike vezane uz pojavljivanje i skidanje albuma (prije njihova službenog izdavanja) putem BitTorrenta i njihovom naknadnom prodajom te je došao do zaključka da torrenti ne samo da nemaju negativan učinak na prodaju, već obrnuto – doprinose boljoj prodaji tih albuma.

Na taj način, smatra Hammond, piratstvo postaje jedan od oblika oglašavanja poput radio reklama i medijskih kampanja pri čemu veći broj piratskih downloada utječe na (malo) povećanje prodaje albuma.

Ove se brojke ponajviše odnose na već poznate glazbenike, dok novi i relativno nepoznati glazbenici nemaju neke koristi od ranijeg pojavljivanja njihovih albuma na piratskim stranicama.

Na Digital Trendsu kažu da poznatim glazbenicima pojavljivanje albuma prije njihova službenog izdavanja može biti samo dodatna reklama zbog koje se može povećati broj kupljenih albuma te napominju da ovo istraživanje ipak ne pokazuje nikakve prednosti piratstva i ilegalnog dijeljenja glazbe za cjelokupnu glazbenu industriju i prodaju glazbe.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene