Dok Marissa Mayer Yahooovcima zbog neproduktivnosti zabranjuje rad od kuće, brojni poslovnjaci okreću milijune radeći iz svoje sobe ili s jahte! Evo kako im to uspijeva!


Potez Marisse Mayer kojim je svojim zaposlenicima zabranila rad od kuće doveo je do brojnih rasprava oko toga koliko je dobar rad od kuće i mogu li takvi zaposlenici biti jednako produktivni kao i oni koji rade u uredima. Odmah nakon što je čuo za ovu odluku, Richard Branson iz Virgina objavio je na Twitteru kako nikad u životu nije radio u uredu niti to namjerava u budućnosti.

Također, putem ove društvene mreže javili su se zaposlenici (i vlasnici) brojnih kompanija koji su napisali kako uspješno rade od kuće, a zanimljivo je da dio njih nikad nije vidio/upoznao svoje kolege s kojima godinama rade i usprkos tome svi odlično surađuju. Iz Yahooa nisu htjeli previše komentirati ovu odluku te su samo objavili da je to unutarnja stvar njihove kompanije i ne odnosi se na općenit pogled industrije na rad od kuće.

Evo zašto je zabranila rad od kuće!

Dok će Yahooovci u budućnosti raditi iz ureda, na Business Insideru objavili su popis devet uspješnih poslovnjaka koji ne rade iz ureda nego iz kuće (ili s jahte) i iz topline svojih domova okreću milijune dolara.

Richard Branson – milijarder i predsjednik Virgin Groupa smatra da je odluka Mayer 'korak unatrag', a svojim ljudima daje slobodu da sami odaberu gdje žele raditi jer oni ionako imaju znanje i stručnost za vrhunsko obavljanje posla bez obzira nalaze li se u uredu ili za kuhinjskim stolom.

James Hamilton – on je zadužen za Amazon Web Services čije usluge koriste kompanije poput Pintresta i Reddita. Iako bi pomislili da čovjek koji vodi ovako odgovoran posao radi u uredu okružen računalima, čini se da on ima najbolje radno mjesto jer najviše vremena provodi na svojoj jahti koju je kupio nakon što je prodao kuću i automobil.

Jeff Hyman – osnivač i izvršni direktor Retrofita koja zapošljava oko 50 ljudi većinu vremena radi od kuće, kao i većina njegovih zaposlenika. Na ovaj način može zaposliti kvalitetne ljude iz bilo kojeg dijela zemlje, a iz njegove kompanije novinarima BI-a rekli su kako 'Jeff vjeruje da je moguće raditi od kuće i zadržati kvalitetu i konzistentnost u obavljanju posla'.

Matt Drudge – svoju internetsku stranicu Drudge Report koja mu donosi milijun dolara godišnje vodi iz kućnog ureda – prvo je radio u Hollywoodu, a onda se preselio u Miami.

Rafat Ali – osnivač Skifta i PaidContenta (kojeg je prodao za 12,5 milijuna dolara) posao većinom obavlja s kuhinjskog stola u stanu koji je smješten na 40 katu zgrade u Long Islandu. Osim kućne atmosfere, Ali uživa i u odličnom pogledu na New York.

Craig Newmark – iako Craigslist ima svoje urede, njegov osnivač najviše radi od kuće te vrijeme provodi fotografirajući ptice u obližnjoj šumi.

Matt Inman – osnivač The Oatmeala ostavio je posao u marketingu i pokrenuo vlastitu stranicu sa stripovima koja ima više od pet milijuna jedinstvenih posjetitelja i donosi mu zaradu od oko pola milijuna dolara godišnje. Također radi od kuće.Larry Ellison – milijarder koji je poznat po raskošnom stilu života i izvršni direktor Oraclea dugo nije radio u uredu te svoj posao obavlja s privatnog otoka ili neke od brojnih vila diljem svijeta.

Jeff Weiner – izvršni direktor LinkedIna ne radi od kuće, ali dio poslovnih sastanaka ne obavlja u uredima, već u šetnjama oko sjedišta kompanije – slično je radio i Steve Jobs. Kaže da su takvi sastanci puno produktivniji način provođenja vremena, a dobri su i za zdravlje. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook