Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatreni prsten

Ovako će Sunce izgledati u utorak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunce će izgledati poput vatrenog prstena u nekim dijelovima svijeta 29. travnja ove godine.

Samo rijetki sretnici imat će priliku uživati u posebnoj pomrčini Sunca u kojoj će ovaj izvor života na našoj planeti biti veoma zanimljivog oblika - poput vatrenog prstena.

Dok se pomrčina Mjeseca događa samo kad je pun, pomrčina Sunca moguća je samo tijekom mladog Mjeseca. Gotovo polovica svijeta je imala priliku vidjeti nedavnu pomrčinu Mjeseca, 15. travnja. Nakon te pomrčine obično slijedi pomrčina Sunca.

FOTO Krvavi mjesec: Promatrače oduševila spektakularna pomrčina

A ona koja će se dogoditi u utorak, 29. travnja, bit će 'kružna', a ne 'potpuna'. To je zbog toga što će se pomrčina dogoditi u trenutku kad je Mjesec na svojoj najudaljenijoj točki od Zemlje, pa Sunce ne može biti u potpunosti prekriveno.

Zbog toga će krajnji rezultat - vatreni prsten, zasigurno biti prava atrakcija rijetkim sretnicima koji ga uspiju vidjeti - na malom dijelu Antarktike, u Australiji. Najbolji pogled bit će iz otočne države Tasmanije.

Pročitajte i ovo Budi se vulkan Mayon (Foto: AFP) UPOZORENJE NA TSUNAMI Probudio se vulkanski "vatreni prsten": Objavljene nevjerojatne snimke erupcije, tisuće ljudi u bijegu od užarene lave Slika nije dostupna Ispod sjaja Skora pomrčina Sunca otkrit će i jednu od njegovih najvećih i najsmrtonosnijih tajni

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene