Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko neće biti siguran

OPASNA BUDUĆNOST: Kriminalci bi mogli hakirati i pametne kuće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pametne kuće i sve veći broj uređaja koji su povezani s internetom korisnicima donose brojne nove mogućnosti, ali i velike opasnosti od hakera

Sve je veći broj uređaja koje nazivamo 'pametnima' – od pametnih telefona preko pametnih televizora i frižidera, a u budućnosti veliki broj ljudi mogao živjeti u pametnim kućama ili stanovima, kakvi postoje već i danas.

U takvim kućama uređaji će stalno biti povezani s internetom te ćemo s njima upravljati s bilo kojeg dijela svijeta putem računala ili pametnih telefona – u njima se neće koristiti klasičan ključ, već će za otvaranje vrata biti potreban PIN, kartica ili posebna aplikacija, a prije nego se stanari vrate doma, putem mobilnih aplikacija moći će podesiti temperaturu, upaliti svjetla i televizor, odnosno namjestiti program koji žele gledati, otvoriti ili zatvoriti prozore i slično.

'Web kamerom su me gledali u najintimnijim trenucima!'

No, osim što će ovakve pametne kuće i povezani uređaji donijeti brojne nove mogućnosti i olakšati nam njihovo svakodnevno korištenje, oni nose i brojne velike opasnosti te bi mogli postati itekako zanimljiva meta hakerima koji bi mogli hakirati elektroničke brave, sigurnosne kamere, pametne televizore pa čak i dječje igrače koje mogu pretvoriti u opasan alat za nadzor i praćenje.

Na CNN-u kažu kako su tijekom nedavno održanih Black Hat i Def Con konferencija hakeri prikazali način na koji mogu hakirati elektronske brave i na taj način bez problema ući u kuće i stanove čija se vrata otvaraju na taj način, a pokazali su kako mogu preuzeti kontrolu nad sigurnosnim kamerama koje su povezane s internetom i putem kojih vlasnici kuća, zahvaljujući posebnim aplikacijama, mogu pratiti što se događa u kući kada su oni na poslu ili na putu. Preuzimanjem kontrole nad takvim kamera hakeri bi mogli promatrati i špijunirati sve što se događa unutar kuće, bez znanja stanara.

Opasnost prijeti svim uređajima povezanim s internetom

Velike probleme u budućnosti bi mogli imati i korisnici pametnih televizora koji imaju instaliranu kameru (za razgovore putem Skypea i slično) jer je nedavno pronađen sigurnosni propust u Samsungovim Smart TV uređajima putem kojeg bi hakeri mogli preuzeti kontrolu nad kamerama tih televizora (bez znanja vlasnika tih uređaja) i također pratiti sve što se događa u dnevnim sobama tih kuća i stanova. Sigurnosni istraživači upozoravaju da postoji 'potencijalna opasnost od napada za sve uređaje koji su povezani s internetom' – uključujući i igračke.

'Hakeri mogu preuzeti nadzorne kamere i špijunirati ljude'

Jedna od takvih igračaka jest i plastični zec Karotz kojeg se može kontrolirati s aplikacijom za pametne telefone i koji je opremljen s kamerom, mikrofonom i zvučnicima. Sigurnosni istraživači uspjeli su hakirati sustav te igračke i preuzeti kontrolu nad njom tako da su s udaljenog računala putem kamere na Karotzu mogli promatrati sve što kamera prikazuje čime su običnu igračku pretvorili u opasan alat za nadzor s kojim mogu špijunirati djecu.

S obzirom da će u budućnosti sve više uređaja u našim kućama 'biti pametno' i povezano s internetom, jasno je kolika će opasnost prijetiti od hakera koji se danas mogu ubaciti u naša računala i telefone, a uskoro bi se mogli ubaciti i u kuće, hakirati televizore, kamere pa čak i igračke i na taj način promatrati i pratiti sve što ukućani rade.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene