Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Digitalni život poslije smrti

Nova Googleova opcija: Odlučite što ćete s vašim računom nakon smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravitelj neaktivnih računa korisnicima omogućuje da sami odaberu što će biti s njihovim podacima nakon smrti – hoće li ih Google izbrisati ili će ih podijeliti s određenim osobama

Google je predstavio novu opciju za korisnike njihovih usluga – 'Upravitelj neaktivnih računa' za koji su na službenom blogu napisali da će omogućiti planiranje digitalnog života poslije smrti.

Pročitajte i ovo Policija Traje očevid U Dalmaciji poginuo motociklist, zatvorena dionica državne ceste Ilustracija uboden u prsa Poljski vojnik ubijen na granici s Bjelorusijom: "Nismo mu mogli spasiti život"

U ovoj kompaniji kažu da su svjesni kako 'nitko ne voli razmišljati o smrti, pogotovo ne o vlastitoj smrti', no zbog obitelji i prijatelja već je sada važno planirati što će biti s korisničkim računima i svim podacima koji su se godinama prikupljali.

Ovo su Googleovi proizvodi za koje niste znali da postoje!

Ova je opcija već sada dostupna i možete je aktivirati na Googleovim stranicama i sami odlučiti što će biti s vašim e-mailovima, dokumentima i fotografijama nakon smrti, odnosno ako odlučite prestati koristiti sve Googleove usluge. Oni koji žele, mogu sačuvati te podatke i podijeliti ih s prijateljima ili članovima obitelji, odnosno Google te podatke može u potpunosti izbrisati, a odluka je u potpunosti na samim korisnicima koji sami mogu odlučiti hoće li se i nakon kojeg vremena Googleov račun smatrati neaktivnim.

Tako korisnici mogu odlučiti da se npr. nakon pola godine ili godinu dana njihov račun klasificira kao neaktivan, a razdoblje privremenog prekida počinje sa zadnjom prijavom na Google. Prije završetka prijevremenog prekida, Google će korisnika prvo upozoriti o brisanju podataka e-poštom (poslat će poruku na alternativni mail koji korisnik napiše u postavkama) ili tekstualnom porukom, a u postavkama je moguće dodati i neke osobe koje će Google obavijestiti o gašenju računa.

Ako korisnici odaberu opciju brisanja računa, kada prođe vrijeme koje su korisnici sami odabrali, Google će u potpunosti izbrisati njihov računi i sve podatke koji su povezani s njim poput videozapisa na YouTubeu, postova na Googleu+, blogova na Bloggeru, mailova na Gmailu i slično.

Nema šanse da ih sve stignete pročitati!

Korisnici koji odaberu da njihovi podaci nakon isteka tog razdoblja budu dostupni prijateljima ili rodbini, morat će dati telefonski broj tih osoba kako bi im Google poslao kontrolni kod na mobitel putem kojeg će moći preuzeti navedene podatke, a moguće je dodatni najviše deset takvih osoba koje će Google obavijestiti da je račun ugašen, odnosno koji će moći preuzeti te podatke nakon gašenja računa. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene