Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbacilo ga more

Nevjerojatno: More izbacilo truplo gotovo nepoznate vrste kita!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo nepoznata vrsta kita viđena je nakon što se ženka s mladunčetom nasukala na obalu Novoga Zelanda.

Otkriće ženke i njezina mladunčeta prvi je dokaz da ova vrsta kita uopće postoji. Radi se o Mesoplodon traversii kitu, a pronalazak je samo dokaz koliko zapravo malo znamo o onome što se krije u morskim dubinama, piše Science Daily.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija još vodi istragu Nakon optužbi o krađi u otmjenim trgovinama, zastupnica dala ostavku: "Podbacila sam, žao mi je" Slika nije dostupna Samo dio spašen VIDEO Tužan kraj: Uginuli su nasukani na plaži

'Ovo je prvi put da smo vidjeli ovu vrstu kita dugoga preko pet metara. Imali smo sreće što smo ih vidjeli u punoj veličini i što smo našli čak dva primjerka', kazala je Rochelle Constantine iz University of Auckland. 'Svo znanje koje smo imali o ovoj vrsti poticalo je od tri djelomično sačuvane lubanje, koje su nađene na Novom Zelandu i u Čileu u periodu od 140 godina. Nevjerojatno je da ne znamo gotovo ništa o tako golemom sisavcu', dodala je.

>> Svijet je bogatiji za ovo 'ljupko' biće

Dva su kita otkrivena u prosincu 2010. godine, kad su se nasukali i ugušili na plaži Opape u Novom Zelandu. Iz novozelandskog su Konzervatorskog odjela s kitova uzeli uzorke tkiva i DNK i podvrgli ih raznim analizama. Tek je analiza DNK potvrdila da se radi o doista rijetkoj vrsti. 'Nekoliko smo puta napravili analizu da bismo se uvjerili da se doista radi o Mesoplodon traversii kitu', kaže Constantine.

Znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti zašto se tako malo zna o ovim kitovima. 'Moguće je da se radi o vrsti koja živi i umire u dubokim vodama oceana i jako se rijetko pojavljuje blizu obale', kazala je Constantine. 'Novi je Zeland okružen golemim oceanima. Mnogo nam je morskog života još uvijek nepoznato', dodala je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene