Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najtiši album na svijetu

Nevjerojatno: Band koji 'prodaje tišinu' zaradio više od sto tisuća kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa iz Vulfpecka ne prodaje maglu, nego tišinu te je njihov album s 'pjesmama bez glazbe i riječi' zaradio više od sto tisuća kuna

Putem glazbenog servisa Spotify korisnicima su za određenu mjesečnu pretplatu dostupni brojni albumi i milijuni pjesama velikog broja poznatih i manje poznatih izvođača. Iako su korisnici većinom zadovoljni s ovim, ali i sličnim servisima poput Pandore i Deezera jer im na jednom mjestu i potpuno legalno omogućuje pristup pjesmama njihovih omiljenih izvođača, dio glazbenika nije zadovoljan sa Spotifyjom jer smatraju da ne dobivaju dovoljno novca za reprodukciju njihovih pjesama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi slušali Zauckerberga i Parkera Oko čega se svađaju pijani milijarderi? Slika nije dostupna Zuckerberg planira nova iznenađenja Facebook uskoro lansira i glazbeni servis?

Kako prenose na Venture Beatu, glazbenici za svaku reprodukciju njihove pjesme prosječno dobiju samo 0,007 dolara, odnosno 0,005 dolara, zbog čega su neki izvođači čak i povukli svoje albume i pjesme s ovog servisa. Usprkos maloj zaradi po reprodukciji pjesama, ekipa iz američkog banda Vulfpeck pronašla je odličan način na koji su u manje od dva mjeseca uspjeli zaraditi više od sto tisuća kuna s albumom nazvanim Sleepify kojeg su objavili na Spotifyju.

Dolazi Spotify!

Ono po čemu je ovaj album poseban jest što na njemu uopće nema pravih pjesama, odnosno na njemu se nalaze isječci od 30 sekundi – tišine (pravila Spotifyja kažu da pjesma mora biti reproducirana najmanje 30 sekundi kako bi glazbenici zaradili na njoj). Vulfpeck je album nazvao Sleepify zato što je pozvao svoje fanove koji koriste Spotify da preko noći stisnu 'play' i 'repeat' tako da se album reproducira cijelo vrijeme dok oni spavaju te na taj način pomognu u povećanju zarade banda. U znak zahvalnosti, oni će s novcem koji zarade održati besplatnu turneju i koncerte, a njihov je plan – barem sve do nedavno, u potpunosti uspio.

Naime, njihovi su ih fanovi poslušali i svaku noć reproducirali 'tišinu' sa Sleepifyja, što im je donijelo zaradu od oko 20 tisuća dolara. Na njihovu žalost, Spotify je na kraju otkrio ovu prijevaru (Vulfpeck je prekršio uvjete korištenja ovog servisa) te su na kraju povukli album iz svoje ponude, a još nije poznato hoće li im Spotify isplatiti novac kojeg su, kako smatraju njihovi fanovi, lukavo zaradili. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene