Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije im prioritet

NASA ne planira prva poslati čovjeka na Mars, ne brine ih konkurencija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef NASA-e, general Charles Bowen iznio je na konferenciji za medije planove te svemirske agencije oko misije na Mars. NASA definitivno razmišlja o slanju čovjeka na Crveni planet, no ne brine ih konkurencija, a po svemu sudeći, niti to da njihov astronaut prvi stupi na tlo Marsa, kao Armstrong na tlo Mjeseca.

Jedno od prvih pitanja, koje je upućeno šefu NASA-e, generalu Charlesu Bowenu, bilo je smatra li hoće li projekt Mars 1, kojim se planira kolonizirati Mars do 2023. godine, uspjeti?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lansirajte svoje ime među zvijezde NASA vas poziva: Osigurajte kartu za 'PUT U SVEMIR' - potpuno besplatno! Slika nije dostupna Studiju financira NASA Ovo bi moglo smanjiti troškove leta na Mars

>> Za put bez povratka prijavilo se 10.000 ljudi!

'Ne znam. Ne znam koji je njihov plan. Strategija za Mars koju mi imamo... postavit će čovjeka na Mars, barem što se NASA-e tiče, sredinom 2030-ih', odgovorio je Bowen, a prenosi Guardian.

Bowen je dodao kako njihov najnoviji rover Curiosity, koji je prošle godine sletio na Mars, između ostalog, prikuplja nužne podatke i provodi eksperimente koji će omogućiti i ljudsku misiju na Crveni planet.

Neuvjerljiva priča

Istaknuo je kako je prvi prioritet osigurati kontinuiranost slanja NASA-inih astronauta u svemir sve do 2017. godine te ostvarenje nedavno službeno predstavljenog projekta hvatanja asteroida i postavljanja baze na njemu, s koje bi kretale misije i na Mars.

Iako je Bowen izdašno govorio o toj misiji, novinarima se činilo kao da je možda više riječ o skretanju pažnje ili paravanu.

Kako bi NASA uopće mogla poslati čovjeka na Mars, mora napraviti infrastrukturu, koja će omogućiti sustav za održavanje života, komunikacije i navigacije. Isto tako, astronauti bi morali moći se vratiti s Marsa, po završetku misije. Gorivo je tu najveći problem - gdje ga pospremiti na svemirski brod i koliko ga ponijeti.

Trenutni propulzivni pogon, koji svemirske agencije koriste zapravo se u suštini nije promijenio od svojih početaka, a dovoljno je pogledati veličinu rakete koja se lansira u svemir i odmah se nameće pitanje koliki bi taj svemirski brod morao biti? Da ne spominjemo još zalihe kisika i hrane. Iste probleme, mora riješiti i projekt Mars 1, a osim ako u rukavu nemaju nešto revolucionarno, njihova misija bi mogla ostati samo na pompoznoj najavi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene