Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studiju financira NASA

Ovo bi moglo smanjiti troškove leta na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posuđujući tehniku koja se koristi za pacijente u kritičnom stnaju, privatna tvrtka proučava mogućnost stavljanja astronauta u duboki san kako bi se smanjio trošak odlaska do planeta Marsa.

SpaceWorks Enterprise iz Atalante tvrdi da bi 'torpor', kako oni nazivaju inducirani duboki san, smanjio metaboličke funkcije astronauta i omogućio smanjenje tereta u svemirskim brodovima, odnosno hrane, vode i sprava za vježbanje, prenosi Discovery News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna E, to je životna priča! DO PRIJE DVA DANA BIO JE ANONIMAN Danas njegovu priču zna već cijeli svijet Slika nije dostupna Za Dnevnik.hr VODA NA MARSU Ugledni hrvatski astrofizičar otkriva značaj velikog NASA-inog otkrića

Studiju navedene tvrtke financira NASA, a ona zasad pokazuje peterostruko smanjenje prostora potrebnog za posadu unutar svemirskog broda koji bi letio prema Marsu, kao i trostruko smanjenje prostora potrebnog za zalihe namirnica.

Zašto se poznati futurist nada da nećemo otkriti tragove života na Marsu? 'Mrtve stijene i beživotan pijesak bi me oraspoložili'

'Terapeutski torpor prisutan je u teorijama još od 80-ih godina 20. stoljeća, a od 2003. godine se koristi u bolnicama za pacijente u kritičnom stanju', istaknuo je zrakoplovni inženjer Mark Schaffer na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Torontu.

Studija je proučavala dvodjelni sustav stavljanja astronauta u hibernaciju i vraćanja iz tog stanja koristeći standardne medicinske procedure, koje uključuju i udisanje hladila.

Dosad se pacijent najduže držao u stanju hibernacije oko tjedan dana, a put do Marsa trajao bi između 90 i 180 dana, tako da bi se učinak hibenracije morao produžiti na taj period te i dalje ostati učinkovit i siguran po astronauta.

Studija je proučavala alternative stavljanju čitave posade u fazu hibenracije, poput te da se nakon 14 dana jedan član posade budi na dva do tri dana pa se ponovno vraća u torpor.

Kolonizacija Marsa popularna je tema, a jedan od najvećih njezinih zagovornika je američki milijarder i inovator Elon Musk, koji je vlasnik tvrtke SpaceX, koja sada već standardno prevozi teret do Međunarodne svemirske postaje za NASA-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene