Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Robotska istraživačka sonda Maven, u ponedeljak će biti lansirana s Cape Canaverala na Floridi prema Marsu, gdje će proučavati atmosferu tog planeta.


Maven će do Marsa putovati 10 mjeseci i tamo će ostati u orbiti pokušavajući doznati kako se tamošnja atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suhu.

Vezani članci Slika nije dostupna OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine Slika nije dostupna VIDEO Indija uspješno lansirala misiju na Mars

'Maven je stručnjak kojem se vjeruje', rekao je John Grunsfeld, šef svemirskog znanstvenog odjela pri NASA-i. Prema njegovim riječima, Maven će pomoći znanstvenicima da 'spoznaju priču o Marsovoj atmosferi i pomoći budućim ljudskim istraživačima koji će ići na Mars'.

>> VIDEO Indija uspješno lansirala misiju na Mars

Najnovija, 21. NASA-ina misija na Mars košta 671 milijun dolara. Misija Curiosity još traje i redovno šalje izvještaje s površine Crvenog planeta, godinu dana nakon slijetanja u velikom stilu.

Kad Maven u listopadu 2014. stigne u orbitu oko Marsa, tamo će biti u 'društvu' još tri letjelice, dvije američke i tri europske. Otprilike u isto vrijeme, do Marsa će stići i četvrta letjelica, indijske proizvodnje, koja je nedavno lansirana. Maven će biti ukupno deseta orbitalna letjelica koju je NASA poslala prema Marsu. Tri su dosad otkazale, tako da se radi o nimalo lakom zadatku.

Maven će se isključivo baviti proučavanjem gornjeg dijela Marsove atmosfere. Indijska sonda će isto tako proučavati atmosferu, ali će otići korak dalje i tragati za metanom - mogućim signalom postojanja života. Maven je opremljen s osam znanstvenih instrumenata za proučavanje gornjeg sloja Marsove atmosfere. Misija će trajati godinu dana. Sonda ima solarna krila, veličine školskog autobusa, a teška je 2.450 kilograma, otprilike koliko i sportski automobil. Letjet će u orbiti oko Marsa na visini od svega 125 kilometara iznad tla.

Njegova putanja u orbiti će u maksimalnoj dužini iznositi 6.218 kilometara. Poznavanje sastava i dinamike trenutne Marsove atmosfere pomoći će da se ljudi bezbednije dovedu na površinu planete, naročito ako njihovi brodovi budu koristili atmosferu za kočenje, kažu stručnjaci Nase.

NASA planira prvu letjelicu s ljudskom posadom za 2030. godinu. Maven isto tako ima antenu koja će služiti NASA-i kao komunikacijski relej prema dva aktivna rovera na Marsovoj površini, a to su Curiosity i Opportunity. Njima će se između 2016. i 2020. godine pridružiti još dva rovera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook