Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Robotska istraživačka sonda Maven, u ponedeljak će biti lansirana s Cape Canaverala na Floridi prema Marsu, gdje će proučavati atmosferu tog planeta.


Maven će do Marsa putovati 10 mjeseci i tamo će ostati u orbiti pokušavajući doznati kako se tamošnja atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suhu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovo područje na Marsu je jako čudno. Jako podsjeća na Stonehenge' Slika nije dostupna NASA gradi 'svemirsku sačmaricu' za razbijanje asteroida

'Maven je stručnjak kojem se vjeruje', rekao je John Grunsfeld, šef svemirskog znanstvenog odjela pri NASA-i. Prema njegovim riječima, Maven će pomoći znanstvenicima da 'spoznaju priču o Marsovoj atmosferi i pomoći budućim ljudskim istraživačima koji će ići na Mars'.

>> VIDEO Indija uspješno lansirala misiju na Mars

Najnovija, 21. NASA-ina misija na Mars košta 671 milijun dolara. Misija Curiosity još traje i redovno šalje izvještaje s površine Crvenog planeta, godinu dana nakon slijetanja u velikom stilu.

Kad Maven u listopadu 2014. stigne u orbitu oko Marsa, tamo će biti u 'društvu' još tri letjelice, dvije američke i tri europske. Otprilike u isto vrijeme, do Marsa će stići i četvrta letjelica, indijske proizvodnje, koja je nedavno lansirana. Maven će biti ukupno deseta orbitalna letjelica koju je NASA poslala prema Marsu. Tri su dosad otkazale, tako da se radi o nimalo lakom zadatku.

Maven će se isključivo baviti proučavanjem gornjeg dijela Marsove atmosfere. Indijska sonda će isto tako proučavati atmosferu, ali će otići korak dalje i tragati za metanom - mogućim signalom postojanja života. Maven je opremljen s osam znanstvenih instrumenata za proučavanje gornjeg sloja Marsove atmosfere. Misija će trajati godinu dana. Sonda ima solarna krila, veličine školskog autobusa, a teška je 2.450 kilograma, otprilike koliko i sportski automobil. Letjet će u orbiti oko Marsa na visini od svega 125 kilometara iznad tla.

Njegova putanja u orbiti će u maksimalnoj dužini iznositi 6.218 kilometara. Poznavanje sastava i dinamike trenutne Marsove atmosfere pomoći će da se ljudi bezbednije dovedu na površinu planete, naročito ako njihovi brodovi budu koristili atmosferu za kočenje, kažu stručnjaci Nase.

NASA planira prvu letjelicu s ljudskom posadom za 2030. godinu. Maven isto tako ima antenu koja će služiti NASA-i kao komunikacijski relej prema dva aktivna rovera na Marsovoj površini, a to su Curiosity i Opportunity. Njima će se između 2016. i 2020. godine pridružiti još dva rovera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook