Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bespilotne letjelice opremljene kamerama, zvučnicima, osvjetljenjem i cijevima poput pušaka za paintball koje će moći izbacivati suzavce i čvrste plastične kuglice 'smirivat' će prosvjede


Američka vojska već godinama koristi bespilotne letjelica za napade na vojne ciljeve u zemljama poput Afganistana i Iraka te im ovakvi dronovi omogućavaju da bez riskiranja života svojih vojnika uspješno obavljaju operacije na neprijateljskim područjima. Na sličnu ideju došli su i u kompaniji Desert Wolf u kojoj su razvili Skunk Riot Control Copter – posebnu bespilotnu letjelicu čiji je cilj smirivanje velikih prosvjeda, odnosno snimanje, označavanje i rastjerivanje prosvjednika.

Vezani članci Slika nije dostupna Izbio požar i odronile se stijene: U rudniku zarobljeno 17 rudara Slika nije dostupna UMRO NELSON MANDELA - ikona pomirbe i borbe protiv diskriminacije

Okršaj u zraku: Zašto i Google i Facebook žele kontrolirati nebo?

Ova je letjelica opremljena s kamerama (uključujući i one koje mogu snimati po noći), zvučnicima i snažnim bljeskalicama tako da može snimati i osvjetljavati prosvjednike te im upućivati poruke putem zvučnika. No, osim toga, ova letjelica sadrži i četiri cijevi (poput onih koje se koriste u puškama za paintball) iz kojih može pucati na prosvjednike.

Srećom, iz ovih se cijevi ne može pucati kao iz klasičnog oružja, no iz njih se na prosvjednike mogu izbacivati kuglice s markerima kakvi se koriste u paintballu, kako bi ih onesposobili i označili, ali mogu se koristiti i čvrste plastične kuglice koje bi mogle i ozbiljnije ozlijediti ljude. Također, iz ovih cijevi mogu se izbacivati i kuglice za suzavcem tako da bi Skunk Riot Control Copter zaista mogao biti snažno oružje u borbama protiv prosvjednika jer bi ih u isto vrijeme mogao onesposobiti plastičnim kuglicama i suzavcem te snimati s kamerom s visine.

S ovom letjelicom upravljat će dvije osobe – jedna će upravljati samom letjelicom, dok će druga kontrolirati naoružanje, a zanimljivo je da će cijelo vrijeme dok je letjelica u akciji i oni biti nadgledani s kamerom i mikrofonom kako ne bi postali 'preagresivni s prosvjednicima'.

Učit će kako srušiti NEPRIJATELJSKE bespilotne letjelice

Isporuka prvih ovakvih bespilotnih letjelica počinje već ovog mjeseca, a bit će namijenjeni rudnicima u Južnoafričkoj Republici u kojima su u posljednje vrijeme štrajkovi i prosvjedi radnika često završavali nasiljem. Hennie Kieser, izvršni direktor ove kompanije vjeruje da će uspjeh njegovih dronova u rudnicima JAR-a privući klijente i iz brojnih drugih zemalja koji će kupovati njegove dronove kako bi se zaštitili od prosvjednika.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju