Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo 'bojno polje'

Okršaj u zraku: Zašto i Google i Facebook žele kontrolirati nebo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komercijalni okršaji između Googlea i Facebooka već su počeli. Obje tvrtke odlučile su ulagati u dronove i dovesti Internet u područja na kojima ga nema.

Na 19 kilometara visine stvari izgledaju poprilično mirno. Komercijalni letovi prolaze devet i pol kilometara niže, temeprature su stabilne, sunce sija i sve je poprilično mirno. Ipak, taj tihi dio stratosfere postat će iduće bojno polje između internetskih tvrtki koje ulažu u bespilotne letjelice. Komercijalni okršaji već su počeli pa je Google objavio kako je preuzeo proizvođača dronova na solarni pogon Titan Aerospace - kojem je sklon bio i Facebook, piše Independent.

Iz Googlea su navodno poručili kako su spremni nadmašiti bilo koju ponudu od strane popularne društvene mreže. I Zuckerberg je bio u šopingu i kupio si Ascentu kako bi ojačao svoje snove o dronovima.

Velike promjene: Twitter postaje poput Facebooka!

I Google i Facebook žele pomoću bespilotnih letjelica dovesti Internet u ona područja svijeta gdje ga još nema. Naravno, za obje tvrtke širi internet znači više mušterija.

Letjelice koje žele koristiti bespilotne su i njima se upravlja daljinskim putem. Iako ih se često naziva dronovima, zapravo je smislenije na njih gledati kao na polutrajne, atmosferske satelite. Kada ih se postavi u atmosferu uglavnom su prepušteni sami sebi.

Koristiti će se za više stvari

Iz Titan Aerospacea ranije su poručili da će biti u mogućnosti isporučiti internet brzine 1 gigabit po sekundi. Mobilni podaci nisu jedina stvar koju će novi uređaji u vlasništvu Facebooka i Googlea moći isporučiti. Moći će ih se opremiti kamerama i senzorima, te onda koristiti za praćenje ekoloških katastrofa poput izlijevanja nafte i krčenja šuma.

Facebook se ponovno mijenja!

Kada je Facebook pokrenuo inicijativu Internet.org koja za cilj ima smanjivanje troškova pristupa internetu, optužili su ih da imaju prikrivene komercijalne interese. Google je prošle godine predstavio projekt Loon kojim bi se internet trebao dostavljati pomoću vremenskih balona, a Bill Gates iskomentirao ga je riječima 'kada umireš od malarije, vjerojatno ćeš pogledati prema nebu i vidjeti taj balon, ali nisam siguran kako će on pomoći'.

Istina je da će Google i Facebook nastaviti s ulaganjima u tehnologiju koja će pomoći njihovim poslovnim ambicijama, ali ona će vjerojatno biti vrlo korisna u budućnosti. Dio njihove snage sigurno će se moći upotrijebiti u znanstvene i humanitarne svrhe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene