Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solarni avion

Namjeravaju preletjeti 2.500 kilometara bez goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski avion Solar Impulse, čiji motori rade isključivo na solarnu energiju, pokušat će u svibnju ili lipnju preletjeti od Švicarske do Maroka bez i jedne kapi goriva.

Solar Impulse, koji je svoj inauguralni let na relaciji Pariz-Bruxelles imao prošle godine, time planira svoje dosad najduže putovanje. Pilotima Bertrandu Piccardu i Andreu Borschbergu će za taj put, dug 2.500 kilometara, biti potrebno 48 sati leta.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Slika nije dostupna SolarStratos DO RUBA SVEMIRA NA SOLARNI POGON Projekt Švicarca koji je već ostvario nevjerojatan podvig

>> Solarni zrakoplov krenuo iz Pariza za Švicarsku

Dvojica pilota smjenjivati će se za upravljačem aviona tijekom leta, a predviđena je i stanka u blizini Madrida. Piccard i Borschberg, koji su isto tako i sami konstruirali avion, kažu da će to biti odličan test za predstojeći put oko svijeta koji je predviđen za 2014. godinu.

Solar Impulse težak je svega 1,6 tona (koliko i prosječan automobil), ima 63,4 metara raspona krila i oko 12.000 fotonaponskih ćelija koje solarnom energijom opskrbljuju četiri elektromotora od deset konjskih snaga.

Ekipi od 70 ljudi i 80 partnera bilo je potrebno sedam godina da naprave avion od karbonskih vlakana, dizajniran da leti i danju i noću bez goriva i štetnih emisija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene