Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon racije švedske policije neko su vrijeme bile nedostupne brojne stranice za pretraživanje piratskog sadržaja, nakon čega su Anonymousi najavili odmazdu.


Više stranica za pretraživanje torrenta i razmjenu datoteka, kao i neke streaming stranice bile su nedostupne tijekom ponedjeljka i utorka nakon što je švedska policija provela raciju u hosting kompaniji PRQ. Ovu su kompaniju osnovale osobe koje stoje iza Pirate Bayja – Gottfrid Svartholm i Fredrik Neij te je ona poznata po tome što njene usluge koriste mnogi servisi za razmjenu datoteka i po tome što ne uklanjaju 'sumnjivi', odnosno piratski sadržaj sa svojih servera.

Potvrđeno: Nadgleda se svako skidanje filmova i glazbe s interneta!

Vezani članci Vozili kombi pun migranata i bježali od policije 02 Luda potjera u Slavoniji: Kombi pun migranata bježao hrpi policajaca preko dvije županije Ukradeni respiratori U Zagrebu pao koronaprofiter: Iz Švedske nabavio 24 ukradena respiratora pa ih htio preprodati. Policija mu ih pronašla u kafiću

Sadašnji vlasnik kompanije Mikael Viborg rekao je novinarima Nyheter24 da je policija tražila njihova četiri servera – iako ne zna koje su stranice i servisi na udaru policije, vjeruje da je akcija povezana s piratstvom i kršenjem intelektualnog vlasništva. Tijekom i nakon akcije bile su nedostupne stranice za dijeljenje datoteka torrenthound.com, linkomanija.net, stranice za streaming sportskih događaja atdhenet.tv i stopstream.tv te još neke stranice, uključujući i privatne torrente.

No, osim ovih stranica, od ponedjeljka je nedostupna i najpoznatija stranica za pretraživanje torrenta – Pirate Bay. Iako su mnogi nedostupnost Pirate Bayja povezali s ovom policijskom akcijom, na njihovoj stranici na Facebooku objavljeno je da je stranica trenutno nedostupna zbog tehničkih problema, odnosno nestanka struje te bi uskoro trebala ponovno postati dostupna.

Ekipa s Pirate Bayja kontaktirala je TorrentFreak i obavijestila ih da oni ionako više ne koriste usluge PRQ-a tako da njihovi problemi nemaju veze s racijom u toj kompaniji.

Britanci blokiraju Pirate Bay!

Inače, PRQ i Pirate Bay u više su navrata bili na meti policije, a ekipi koja vodi Pirate Bay krajem prošlog desetljeća osuđena je na novčane i zatvorske kazne zbog 'promoviranja kršenja intelektualnog vlasništva'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook