Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravite kablove

Na novim Nokijinim telefonima baterija se može puniti – bežično!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nokia je predstavila dva nova modela pametnih telefona koji rade na mobilnim Windowsima i za čije punjenje nisu potrebni kablovi, već se njihove baterije mogu puniti bežično

Nokia je jučer predstavila dva nova pametna telefona koji rade na Microsoftovom Windows Phone 8 operativnom sustavu te mnogi analitičari smatraju da je ovo posljednja šansa za ovu kompaniju da ponovno postane veliki igrač na tržištu pametnih telefona kojim je godinama dominirala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nokia PureView EOS Nokia priprema telefon koji bi mogao zamijeniti digitalce! Slika nije dostupna Mobilni Windowsi Stiže Windows Phone 8: Microsoft kreće u borbu za mobilno tržište!

Microsoft s novom verzijom Windows Phonea napada iPhone i Androide!

Model Lumia 920 odlično je dizajniran model u kojem je posebna pažnja posvećena odličnom ekranu i kameri, a treba izdvojiti da se baterija ovog telefona može puniti bežično. Dovoljno je telefon samo postaviti na stanicu za punjenje i baterija će se automatski početi puniti – Nokia je to prikazala i na primjeru vanjskog zvučnika koji ima podršku za ovu tehnologiju te se baterija Lumije počinje puniti čim se telefon položi na zvučnik.

Novi Nokijin telefon ima veliki 4,5 inčni PureMotion HD+ ekran rezolucije 768 x 1280 piksela (koji se može koristiti i s rukavicama, što je naročito korisno tijekom nadolazećih zimskih dana), radi na 1,5GHz dvojezgrenom Snapdragon procesoru (za kojeg su u Nokiji napomenuli da je 30 posto energetski učinkovitiji i štedljiviji u odnosu na 'četverojezgrene alternative'), ima 32GB memorije, 2.000 mAh bateriju te 8MP PureView kameru s kojom se mogu snimati i 1080p videozapisi.

U Nokiji ističu odličnu kvalitetu kamere te posebno mogućnost stabilizacije slike prilikom fotografiranja i snimanja videa koja omogućuje odlične i oštre fotografije i videozapise čak i u pokretu i u uvjetima slabog osvjetljenja. Kako bi dočarali kvalitetu stabilizacije slike prilikom snimanja videa, ova je kompanija objavila video u kojem je prikazana osoba na biciklu koja drži Lumiju 920 i s njom snima video u kojem nema nikakvih podrhtavanja pa se čini da stabilizacija radi odlično.

No, novinari sa stranice The Verge otkrili su da se u pozadini videa pojavljuje odraz u staklu na kojem se vidi da taj video nije snimljen s Nokijom tijekom vožnje bicikla, već s profesionalnim aparatom koji je bio montiran u kombiju. Iz Nokije su se naknadno ispričali zbog pogreške te su rekli kako nisu namjeravali prevariti korisnike, već da su s videom samo htjeli simulirati kako stabilizacija videa izgleda u stvarnosti.

Drugi predstavljeni model je Lumia 820 koja ima manji ekran (4,3 inča), radi na istom procesoru, ima 8GB prostora za pohranu podataka (uz dodatni utor za microSD memorijske kartice), a također podržava tehnologiju za bežično punjenje baterije.

'Nokia je trebala prijeći na Android'

Za bežično punjenje baterija Nokia koristi Qi standard, a najavili su i partnerstvo s Virgin Atlanticom koji će postaviti stanice za bežično punjenje u londonsku zračnu luku Heathrow i u čekaonice zračne luke JFK te s Coffee Bean & Tea Leaf ugostiteljskim objektima u kojima će se također moći bežično puniti nove Lumije.

Iako na konferenciji nije spomenuto kada možemo očekivati početak prodaje ovih telefona, na The Vergeu kažu da bi se na određenim tržištima trebali pojaviti do kraja godine, a njihova cijena još nije poznata.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene