Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Microsoftov patent otkriva da u ovoj kompaniji rade na razvoju mobilnih uređaja koji će imati ekrane s obje strane kućišta


Većina pametnih telefona koje mobilne kompanije predstavljaju u posljednje vrijeme dizajnerski su jako slični – najveće su razlike u veličini ekrana, hardveru 'ispod haube' (jačina procesora, rezolucija kamere i slično) te u softveru (iOS, Android, Windows Phone ili BlackBerry OS), no čini se da u budućnosti možemo očekivati neke veće promjene u izgledu i mogućnostima smartphone uređaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusi predstavili revolucionarni telefon s dva ekrana Slika nije dostupna Samsung prikazao ekran budućnosti!

Već smo spominjali telefone sa savitljivim ekranima koje pripremaju Samsung i Nokia, a sada su na stranici Patent Bolt otkrili detalje patenta kojeg je Microsoft prijavio i koji sugerira da ova kompanija priprema telefone koji će imati ekrane s obje strane kućišta.

Prema tim informacijama, u Microsoftu razmišljaju da na poleđini telefona ugrade još jedan ekran – to bi mogao biti štedljivi e-ink ekran koji bi čak radio na vlastitom procesoru i na kojem bi se prikazivale različite informacije poput datuma, vremena i slično.

Pogledajte kako će izgledati telefoni i tableti u budućnosti!

Na taj način ne bi bilo potrebe za stalnim aktiviranjem glavnog (velikog) ekrana koji troši puno više energije, a njegov bi procesor cijelo to vrijeme bio u mirovanju jer bi se koristila snaga samo tog dodatnog procesora.

Drugi zanimljivi koncept koji nam otkriva Microsoftov patent jest da bi takvi sekundarni (štedljivi) ekrani mogli biti u potpunosti integrirani u kućište telefona – uključujući i gornje rubove te bi se na tim rubovima prikazivale informacije poput stanja baterije, vremena, signala i drugi podaci koje inače pregledavamo na glavnom ekranu telefona.

Tako bi opet izbjegli paljenje velikog ekrana i korištenje glavnog procesora koji bi cijelo vrijeme mogao biti u mirovanju. Na Patent Boltu spominju i još neke zanimljive primjene sekundarnih ekrana na telefonima pa bi se tako prilikom slikavanja na stražnjem ekranu moglo prikazivati odbrojavanje prije fotografiranja aparata pa će se osoba s druge strane objektiva/telefona moći pripremiti za fotografiju.

Treba napomenuti da se Microsoftov patent ne odnosi se samo na telefone, već se sekundarni ekrani mogu ugraditi i u tablete.

Osim Microsoftu, ideja o telefonima koji će imati ekran s obje strane kućišta, odnosno o telefonima kojima bi ekran obuhvaćao cijelo kućite zanimljiva je i Nokiji te je ova kompanija nedavno objavila video u kojem su prikazali kako bi takvi telefoni trebali izgledati i raditi.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.