Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovaj materijal budućnosti tanji je od papira i čvršći od čelika, lagan je, snažan, savitljiv i rastezljiv


Mnogi znanstvenici smatraju kako je grafen materijal budućnosti koji bi mogao promijeniti brojne industrije poput računalne, automobilske, avionske i druge. Grafen je dvodimenzionalni 'magični' materijal sastavljen od atoma ugljika koji je tanji od papira i čvršći od čelika, lagan je, snažan, savitljiv, rastezljiv i odličan provodnik električne energije.

Vezani članci Slika nije dostupna Papir koji je deset puta jači od čelika

Ovaj je materijal prvi puta izoliran još 2003. godine te su brojne velike kompanije poput Applea, IBM-a i Lockheed Martina, svjesne njegovog nevjerojatnog potencijala, već prijavile brojne patente bazirane na njemu, a samo je Kina do sada prijavila 2,200 takvih patenata.

Na Business Insideru napominju kako su mogućnosti primjene grafena gotovo neograničene te znanstvenici eksperimentiraju s ovim materijalom u razvoju antena, filtera desalinizacije, guma, avionskih krila, teniskih reketa i brojnih drugih materijala, a na ovoj su stranici nabrojali pet mogućih primjena grafena koje nam pokazuju zašto je ovo zaista materijal budućnosti.

Papir koji je deset puta jači od čelika

Baterije – trenutno najveći problem s brojnim mobilnim uređajima jest prekratko trajanje baterije te pametne telefone često moraju puniti i dva puta dnevno. Upravo bi grafen mogao riješiti ovaj problem te znanstvenici već neko vrijeme eksperimentiraju s ovim materijalom zahvaljujući kojem bi baterije mogli napuniti za nevjerojatnih 20 sekundi, pri čemu bi baterije zadržale više od 90 posto kapaciteta i nakon tisuću ciklusa punjenja.

Zamjena silicija u računalnim čipovima – u budućnosti bi ovaj materijal mogao zamijeniti silicij u računalnim čipovima – novinari BI-a kažu da je pred znanstvenicima još puno posla te da su trenutne metodologije na kojima rade 'eksperimentalne i preskupe', no s obzirom na nevjerojatna svojstva grafena, nemoguće je ignorirati potencijal elektronike bazirane na njemu.

Pametni telefoni – osim u razvoju baterija i računalnih čipova, grafen bi u budućnosti mogao biti osnova i za proizvodnju pametnih telefona. Upravo bi on mogao omogućiti razvoj savitljivih i neuništivih mobilnih uređaja o kojima se posljednjih godina sve češće govori.

Razvoj solarnih ćelija – zahvaljujući sposobnosti provođenja svjetla, grafen bi mogao potaknuti daljnji razvoj solarnih ćelija te bi mogao zamijeniti platinu, ključni, ali višestruko skuplji element koji je danas jedna od osnova solarnih ćelija.

Primjena na živom tkivu – u izdanju časopisa Nature iz ožujka 2012. godine predviđeno je kako bi se grafen mogao koristiti za stvaranje bioloških implanata, a profesor sa sveučilišta u Machesteru Aravind Vijaraghavan kaže kako bi on čak mogao komunicirati s našim biološkim sustavom, odnosno 'razgovarati sa stanicama'. Iako sam grafen ne bi 'komunicirao' sa stanicama (on jednostavno leži ispod slojeva sintetičkih fotolipida koji su zaslužni za cijeli proces), ovo pokazuje brojne mogućnosti uporabe grafena i njegovog pozitivnog utjecaja na naš biološki sustav.

Iz Samsunga su nedavno objavili kako su ostvarili jedno od 'najznačajnijih postignuća u istraživanja grafena u povijesti' koje bi trebalo uvelike ubrzati njegovu komercijalizaciju – proizvodnju velikih količina grafena bez gubljenja njegovih elektroničkih i mehaničkih osobina zbog kojih je tako jedinstven. Ipak, usprkos sve većem ulaganju u njegov razvoj, proći će još godine (možda i desetljeća) prije nego postane jedan od temeljnih materijala u brojnim industrijama.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju