Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudesa od ugljika

Papir koji je deset puta jači od čelika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s Sveučilišta tehnologije u Sydneyju uspjeli su napraviti novu vrstu materijala, koji je lakši, ima manju gustoću, tvrđi je i jači od čelika.

Taj materijal nije samo jedno od onih otkrića koje završe kao mrtvo slovo na papiru. On jest taj papir i ukoliko ispuni nade i očekivanja znanstvenika, mogao bi doživjeti široku uporabu, piše popsci.com.

Pročitajte i ovo Grafit na Zrinjevcu - 3 Policija provodi očevid Na Zrinjevcu osvanuo grafit podrške Palestincima: "Zaustavite genocid u Gazi, bojkotirajte Izrael" Stotine pobornika Palestine marširale ulicama Sydneyja Rat na Bliskom istoku VIDEO Stotine marširale na operu u Sydneyju: Gađali zgradu bakljama, mahali palestinskim zastavama

Radi se od grafenskom papiru, koji se izrađuje od više jednoslojnih heksagonalnih listova ugljika i koji se kemijskim putem reformira iz grafita. U usporedbi s čelikom, grafenski papir šest je puta lakši, dvaput tvrđi, ima šest puta manju gustoću, 10 puta veću rasteznu snagu i 13 puta veću savitljivost.

S obzirom da se radi o grafenu, taj papir ima i određena zanimljiva električna, termalna i mehanička svojstva. No, ono što je možda i najvažnije jest da njegova proizvodnja nije niti teška, niti skupa. To znači da su mogućnosti njegove primjene u industriji gotovo neograničene, poput industrije automobila, ili letjelica, koji bi postali lakši i ekonomičniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene