Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici s Sveučilišta tehnologije u Sydneyju uspjeli su napraviti novu vrstu materijala, koji je lakši, ima manju gustoću, tvrđi je i jači od čelika.


Taj materijal nije samo jedno od onih otkrića koje završe kao mrtvo slovo na papiru. On jest taj papir i ukoliko ispuni nade i očekivanja znanstvenika, mogao bi doživjeti široku uporabu, piše popsci.com.

Vezani članci Grafit na mjestu Malog princa Zaboravljeno obećanje? Umjesto Malog princa osvanuli hrvatska zastava, tenk i vojnici Prosvjed Black Lives Matter u Australiji Australska policija rastjerala prosvjednike koji su se okupili zbog pokreta Black Lives Matter

Radi se od grafenskom papiru, koji se izrađuje od više jednoslojnih heksagonalnih listova ugljika i koji se kemijskim putem reformira iz grafita. U usporedbi s čelikom, grafenski papir šest je puta lakši, dvaput tvrđi, ima šest puta manju gustoću, 10 puta veću rasteznu snagu i 13 puta veću savitljivost.

S obzirom da se radi o grafenu, taj papir ima i određena zanimljiva električna, termalna i mehanička svojstva. No, ono što je možda i najvažnije jest da njegova proizvodnja nije niti teška, niti skupa. To znači da su mogućnosti njegove primjene u industriji gotovo neograničene, poput industrije automobila, ili letjelica, koji bi postali lakši i ekonomičniji.