Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac ili brisanje podataka!

Korisnici Skypea oprez! Cyber kriminalci 'otimaju' vaša računala i traže novac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cyber kriminalci putem Skypea šire malware putem kojeg zaključavaju računala korisnika i onda od njih traže 'otkupninu' - ako korisnici ne plate izbrisat će im sve podatke s računala

Nakon što su se nekim internetskim korisnicima u Hrvatskoj pojavile lažne poruke kako im je policija zaključala računala te moraju platiti određenu novčanu svotu kako bi se ponovno mogli početi koristiti računalima, slična prijevara sada kruži Skypeom. Korisnici dobivaju poruke od svojih kontakata na Skypeu s porukama poput 'lol is this your new profile pic?' s dodatnim linkom u poruci, a ako otvore taj link na računalo skidaju datoteku koja u sebi skriva Dorkbot virus (druge sigurnosne kompanije imaju i druga imena za ovaj malware poput Backdoor.Win32.Hupigon, odnosno Troj/Agent-YCW).

Pročitajte i ovo Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji

Ne nasjedajte: Virus traži da platite 500 kuna da vam policija odblokira računalo!

Kada korisnici otvore tu datoteku, cyber kriminalci preuzimaju kontrolu nad računalom te malware automatski 'otme', odnosno zaključa računala i traži da korisnici u roku od 24 sata uplate 200 dolara kako bi otključali računalo, a ako to ne naprave Dorbot će izbrisati sve datoteke s računala. Grahm Cluley iz Sophosa novinarima Tech Crunchea rekao je kako se ovakve tzv. ransomware prijevare mogu usporediti s otmicom u kojoj otmičari ubijaju jednog po jednog taoca dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Iz Skypea su priznali postojanje ovog problema te su rekli kako rade na njegovom rješavanju, a u međuvremenu su pozvali sve korisnike da nadograde Skype na posljednju verziju te da nadograde i sav sigurnosni softver na računalu.

Naravno, korisnici se upozoravaju da ne otvaraju takve linkove, odnosno da ne pokreću datoteke koje skinu s takvih linkova.

Najveća akvizicija u povijesti Microsofta: Kupili Skype za 8,5 milijardi dolara

Ove se poruke trenutno šire putem poruka na Skypeu na engleskom i njemačkom jeziku, a iz Trend Micra upozoravaju da bi cyber kriminalci ove poruke lako mogli prevesti i na druge jezike te bi na taj način sigurno došlo do zaraze još većeg broja računala.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene